Oddajanja neprijetnih vonjav ne preprečujemo zgolj z zunanjo, kozmetično nego, ključna sta seveda prehrana in uživanje zadostne količine vode, zanemarljive pa niso niti tkanine, ki morajo biti v čim večjem deležu iz naravnih materialov.A ne glede na ostale dejavnike verjetno nihče ne zapusti doma, ne da bi si prej pazduhe temeljito namazal ali popršil z dezodorantom in se tako obvaroval pred morebitno zadrego. In ker dezodorant običajno uporabljamo v velikih količinah, pogosto pa nismo pozorni na vse morebitne sestavine, ki jih lahko izdelki iz trgovin vsebujejo, si vzemimo čas za izdelavo domačega sredstva, ki bo uspešno preprečevalo neprijetne vonjave, obenem pa dajalo občutek svežine ves dan. Preizkusite!


Kokos, karite, čebelji vosek
2 žlici kokosovega ali kakavovega masla, 1 žlici karitejevega masla, 1 žlico čebeljega voska (čebelji vosek in karitejevo maslo lahko nadomestite z dodatno žlico kokosovega ali kakavovega masla) zmešajte v steklenem kozarcu in kuhajte na pari, da se sestavine stopijo in dobro povežejo. Odstranite z ognja in vmešajte 2 žlici škroba, 3 žlice sode bikarbone in 20 kapljic eteričnega olja čajevca, sivke, rožmarina ali pa limone. Še toplo zmes vlijte v želeni model in pustite, da se strdi. Vtirajte pod pazduhe kot kremo.


Seveda je pri vsakem kozmetičnem sredstvu izjemnega pomena tudi pravilna uporaba. Mnogi namreč dezodorant uporabijo takoj po prhanju, kar je napaka, opozarjajo strokovnjaki: vlažna koža težko vpija, zato bo dezodorant obstal na površju in se neprijetno razmazal po oblačilih. Tudi nanos tik pred oblačenjem ni primeren, če želimo obvarovati oblačila in povečati učinkovitost, zato je najustrezneje, da ga uporabimo zvečer, pred spanjem, na povsem suhe pazduhe. Zjutraj kožo umijemo z blago mešanico mila in vode, da odstranimo morebitne ostanke sredstva. In seveda, zmernost je lepa čednost, tako tudi pri uporabi dezodoranta: ne pretiravajmo s količino, prav tako s pogostostjo nanašanja: če ne opravljamo fizično zahtevnega dela vsak dan, zadostuje enkrat ali dvakrat na teden!

Bi poskusili?