Sezona viroz je nedvomno tudi sezona razkužilnih sredstev. V javnih prostorih zadnja leta kar mrgoli staršev, ki otroke preganjajo s stekleničkami, v katerih so običajno agresivne učinkovine, ki naj bi pokončale trdovratne bakterije in odpravile vse morebitne sledove nevarnih virusov, mnogi imajo dezinfekcijsko sredstvo na pisalni mizi. A vse glasnejša so ugibanja o tem, ali je uporaba takšnih izdelkov resnično potrebna, predvsem pa, ali je varna.

Kot obljubljajo proizvajalci, naj bi njihovi izdelki kar 99,9-odstotno odstranili vse bacile, a neodvisne raziskave opozarjajo, da je ta opevani podatek daleč od resnice. Klinični preizkusi namreč niso opravljeni na rokah, temveč na umetnih površinah, torej je zanesljivost testiranih sredstev že zato vprašljiva. Nekatere študije so celo potrdile, da razkužila pravzaprav povečajo število bakterij, namesto da bi ga zmanjšala: s škodljivci mnogo učinkoviteje opravita temeljito miljenje in izplakovanje z vodo, pri tem pa so se celo mnogo bolje odrezala navadna mila kakor antibakterijska, kar se je pokazalo predvsem pri majhnih otrocih, ki še nimajo povsem razvitega imunskega sistema. Razkužila so sporna predvsem zaradi najpogostejše sestavine triklosana, antimikrobnega pesticida, ki se uporablja za uničevanje ali zatiranje rasti škodljivih mikroorganizmov, bakterij, virusov ali gliv na neživih predmetih in površinah, kljub temu pa ga najdemo tudi v izdelkih za osebno nego, kot so nekatera mila, zobne paste, losjoni, predvsem pa gospodinjska čistila in seveda razkužila. Triklosan je nevaren predvsem v stiku s klorirano vodo, ko začne proizvajati strupene kemikalije, tudi kloroform, povzroča pa še razdraženo kožo, dermatitis, alergije in astmo, nekatere študije so odkrile tudi povezavo z oslabljenim imunskim sistemom, zmanjšano plodnostjo, spontanimi splavi, okvarami pri dojenčkih in rakom. In še, aktivna snov deluje tudi do dvanajst ur po uporabi, torej mu nismo izpostavljeni samo med neposrednim stikom, temveč mnogo dlje, kot so potrdile raziskave, pa se absorbira tudi v materino mleko in torej prenaša na dojenčke.

Tudi v sezoni viroz ali pa ob izpostavljanju škodljivim bakterijam razkužila niso nujno obrambno sredstvo: strokovnjaki vse bolj mirijo, da navadno milo in topla voda ob ustrezni uporabi povsem učinkovito in zanesljivo opravita s škodljivci. Pred nevarnostjo se pa ne bomo ubranili s kemikalijami, kakor si tudi odpornosti ne bomo okrepili s farmacevtskimi dodatki, temveč zgolj s primernim življenjskim slogom, rednim gibanjem, zdravo prehrano in zadostnim počitkom.