Pod pojem raznovrstnosti sodi tako skupina, v katero spada živilo, torej beljakovine, vlaknine ali ogljikovi hidrati, kot njegov izvor. Norveški raziskovalci so s podporo treh organizacij, fundacije Throne Holst, norveškega raziskovalnega sveta in društva za preučevanja raka, opravili primerjavo več kot 3000 živil in jih primerjali po vsebnosti antioksidativnih snovi. Že hiter pregled pokaže, da sta za vsebnost antioksidantov praviloma odgovorna način in kraj pridelave. Lokalna in naravno pridelana živila so se odrezala bolje. Industrijsko pridelane robide iz Belgije vsebujejo 3,84 milimola antioksidantov na 100 gramov, medtem ko norveške divje robide vsebujejo 6,13 milimola na 100 gramov. Absolutna zmagovalka je vrsta robid Loch Ness, ki na 100 gramov vsebuje kar 37,08 milimola! Tudi barve niso zanemarljive, največ antioksidantov se skriva v zelenjavi in sadju, tu najdemo celoten spekter barv, vsako s svojimi posebnimi učinki. Enolična prehrana ni le dolgočasna, temveč prikrajša organizem za določene snovi, zato le pogumno posezite po čem novem, po možnosti naravnega izvora.



Za zajtrk
Ni boljšega začetka dneva kot merica antioksidantov. Odličen in okusen zajtrk je lahko sestavljen iz jogurta, borovnic (9,24 mmol) in ovsenih kosmičev (2,11 mmol). Primerna bo tudi prosena kaša (1,31 mmol) z gozdnimi jagodami (5,44 mmol) in lanenim semenom (1,13 mmol). Obrok lahko dopolni grozdni (1,74 mmol) ali pomarančni sok (2,39), najboljši učinek pa bo imela turška kava (22,29 mmol).


Sredi dneva
Glavni obrok, sestavljen iz polenovke (0,12 mmol) ali rakcev (0,24 mmol) v kombinaciji s špinačo (1,17 mmol), ne bo razočaral. Lahko posežemo tudi po špagetih z bazilikinim pestom (2,48 mmol), ki mu dodamo kanček grškega olivnega olja iz Kalamate (0,31 mmol). Za mesojedce bodo ustrezna piščančja jetrca (1,00 mmol) z lečo (1,14 mmol) in sojino omako (2,68 mmol). Povrh bo prijal zeleni čaj, znani zmagovalec med antioksidanti (24,31 mmol).



Pred spanjem
Za večerno razvajanje lahko mizo obložimo z maslom (0,78 mmol), kozjim sirom (0,78 mmol), olivami iz Kalamate (3,25 mmol), rženimi krekerji (1,13 mmol), norveško salamo (0,48 mmol), pistacijami (4,98 mmol) in orehi (33,09 mmol). Za posladek bo odlično granatno jabolko z neverjetnimi 55,52 mmol na 100 g.


Za povrh
Manjši prigrizki čez dan bodo uravnavali raven sladkorja v krvi in skrbeli, da nas pred velikimi obroki ne zgrabi volčja lakota. S seboj lahko nosimo tablico granole (0,83 mmol), posušena jabolka (6,07 mmol) ali posušene marelice (4,67 mmol). Tu in tam si privoščimo pokovko, tudi v njej se presenetljivo skrivajo antioksidanti, 0,56 mmol na 100 g.



Posladek
Ni skrivnost, da organizem (ali duša) včasih zahteva kaj sladkega. Če izbiramo pametno, lahko telo razveselimo tudi z antioksidanti, ki se skrivajo v sladki pregrehi. Čokolada, na primer, ki vsebuje 70 odstotkov kakava, bo postregla s 14,79 mmol antioksidantov na 100 gramov. Njena manj grenka sorodnica, mlečna čokolada, jih ima precej manj (5,06 mmol). Primerljivi so tudi črni bomboni iz sladkega korena (4,71 mmol). Najboljši trik so začimbe, ki jih lahko dodamo čaju, kašam, sadju in drugim jedem, z njimi izboljšamo okus, predvsem pa količino antioksidantov. Neverjetne količine vsebujejo cimet (139,89 mmol), klinčki (464,32 mmol) in strok vanilje (10,09 mmol).