Katere bistvene naloge ima prostata v moškem telesu ter kako se spreminja, ko je moški še deček, najstnik in odrasel? 

S puberteto začne prostata rasti, s starostjo pa se veča zaradi vpliva moškega hormona testosterona. Njena funkcija je prostatični izcedek, ki omogoča preživetje spermijev. To se dogaja prek ejakulata, v katerem so semenčeca. 

Žleza, o kateri se pogovarjava, leži pod mehurjem in pred danko, na otip je gladka, tehta približno 20 gramov in ima, kot piše ponekod, obliko oreha, drugje pa lahko preberemo, da je bolj podobna kostanju. Kaj bolj drži? 

Bolj je podobna kostanju. 


Res je, tisti, ki so imeli v mladosti nižjo vrednost testosterona, bodo imeli v starosti manj težav s prostato. 


Kako komentirate priporočila, da je treba prostato masirati s prsti ali kako drugače, če želimo ohraniti njeno zdravje tudi v starosti? 

V zvezi s tem nimamo nobenih zanesljivih študij. 

Gre predvsem za ideje tistih, ki promovirajo spolnost na tak in drugačen način? 

O tej temi se je že veliko ljudi spraševalo, ampak, kot rečeno, dokazov ni. Ne nazadnje gre za zelo intimno področje in v resnici je takšna masaža za moškega neprimerna. S strokovnega vidika torej prakse masiranja prostate ne priporočamo. 

Tako kot pri ženskah se tudi pri moških s staranjem pojavijo določene s hormoni povezane nevšečnosti. Približno polovica moških ima prve težave s prostato po 40. letu, še posebno pa med 50. in 70. letom. Kako se kažejo? 

Najpogosteje z zmanjšanjem pretoka urina, ki je vedno slabši. To si lahko predstavljamo kot zelo pogosto uriniranje po kapljicah. V mehurju se začno pojavljati zaostanki, saj prostata kot ventil ne spusti vsega urina na prosto. Je spolnost posledično tudi povezana s tem, se spremeni? 

Deloma, vendar ima prostata na spolnost manjši vpliv kot na pretok urina. 

V razvitem svetu je vedno več raka prostate – ta je celo najpogosteje diagnosticirana oblika raka pri moških. V Sloveniji jih zboli 1300 na leto, umre jih 350. Kako bi lahko to številko zmanjšali? 

Zaenkrat v vsej naši aktivnosti zdravljenja oziroma odstranjevanja prostate ni nekega posebnega uspeha. Čeprav veliko operiramo, se zaenkrat to še ni pokazalo pri preživetju bolnikov, kar zadeva statistiko. 

Moteno uriniranje je lahko eden od prvih znakov bolezni. Verjetno tudi tukaj drži pravilo: prej ko poiščeš pomoč zdravnika, več imaš možnosti, da preživiš? 

Drži. Po zaslugi markerja PSA, torej testa, ki pokaže morebitne povišane vrednosti prostate oziroma povečano prostato zaradi vnetja ali zgodnje faze tumorja, splošni zdravniki zdaj na preglede k specialistom pošiljajo vedno več moških. Povišanih vrednosti prostate je vedno več. Kje vidite glavne razloge za to? 

V okolju. Kriva sta sodoben način življenja in prehrana. 

Katera hrana se vam zdi posebno problematična? 

Hrana sama po sebi sploh ne, temveč škodljivi dodatki v njej ter v okolju, in temu se je treba izogniti. 

Torej svetujete uživanje čim manj kemično obdelane hrane? 

Priporočljivo je uživati predvsem veliko zelenjave, pridelane na ekološki način. 

Koliko moških nikoli nima zapletov v zvezi s prostato niti v visoki starosti? 

Nekaj je tudi takšnih, seveda, a večina ima težave. Vemo, zakaj nekateri srečneži nimajo težav? 

Denimo zato, ker imajo nizko vrednost testosterona, so imeli katere druge spremembe na modih ali pa katero genetsko motnjo v hormonskem ciklusu. 

Zanimivo – torej tisti, ki so, če smem tako reči – manj možati? 

Res je, tisti, ki so imeli v mladosti nižjo vrednost testosterona, bodo imeli v starosti manj težav s prostato. 

Ženske imamo večji vpliv na zdravje moškega, kot se morda zdi. Kako lahko pomagamo, kar zadeva prostato? 

Vloga partnerke je predvsem v zadovoljivem spolnem življenju tudi v pozni starosti. S tem imam v mislih v prvi vrsti to, da moški v paru vztraja, ženska pa ga sprejema, ne zavrača, temveč prej spodbuja. Izloček prostate mora ven tudi v visoki starosti, ni ga dobro zadrževati. 

Kaj pa naj moški stori sam, če želi ostati čil in zdrav? 

Pravočasno mora k zdravniku, ko čuti, da nekaj ni vredu, oziroma opazi določene simptome, pa četudi pregled ni najbolj prijeten. Kadar se pravočasno odzove, je že ogromno naredil.