Bliža se sezona gripe in prehladov, zato se je modro pripraviti: zdrava uravnotežena prehrana, dovolj spanca in redna fizična aktivnost so osnova za ohranitev zdravja. Da se ponavljamo, pravite, ker da to že veste? Morda pa niste vedeli, da lahko odpornost okrepite tudi z masažo. V njenih koristih so uživali že stari Grki in Rimljani, uporabljali so jo za krepitev telesa in duha, za hitrejše okrevanje po bitki, z njo so v kožo vtirali zdravilne rastline in se sproščali.Sproščeni in lepi

Vpliva torej na fizično in psihično stanje, pripomore k sproščanju in povzroči izmerljive spremembe v imunskem sistemu. Raziskava losangeleškega centra Cedars-Sinai iz leta 2010 je pokazala, da lahko že ena klasična masaža okrepi proizvodnjo belih krvničk, ki varujejo telo pred okužbami. Študija iz leta 2012 je šla še dlje in dokazala, da se zdravstvene koristi rednih masaž kopičijo: pomagajo blažiti bolečine in sproščati napetost v mišicah in sklepih, da postanejo bolj gibljivi, spodbujajo limfni sistem in prekrvitev ter posledično razstrupljanje organizma, razgrajujejo maščobne celice in ohranjajo napetost kože, da je videti bolj zdrava, lepša, mladostna. Poleg tega nižajo raven stresnega hormona kortizola in vazopresina, ki je povezan z agresivnim vedenjem, pravijo raziskovalci; prispevajo k hitrejšemu okrevanju po različnih zdravstvenih težavah, k boljšemu spancu in zdravju srca, uravnotežajo prebavo in – krepijo imunski sistem.

Masaža hitreje prežene utrujenost in psihično napetost kot ležanje na kavču. Med njo se v organizmu sprošča serotonin, hormon sreče; na njegovo pomanjkanje vplivajo stres in napetost, nepravilna prehrana in tudi pomanjkanje gibanja; če nam ga primanjkuje, smo utrujeni, tesnobni, slabo spimo, imamo manjšo spolno slo ...Suho krtačenje

Vsi si žal ne moremo privoščiti rednih obiskov v masažnem salonu. Na srečo pa si lahko pomagamo sami: samomasaža zna biti prav tako učinkovita.

Koža je naša prva obrambna linija pred boleznimi, sintetizira vitamin D, ki je pomemben za krepak imunski sistem. Če je polna odmrlih celic, svojega dela ne more dobro opravljati, zato ji vsake toliko privoščite suho krtačenje: kožo boste osvežili, pomagali odstraniti nečistoče, pospešili prekrvitev in odpravili stres. Potrebujete krtačo z mehkimi naravnimi ščetinami ali rokavico. Začnite od stopal in dlani navzgor, vedno proti srcu, da stimulirate limfni žilni sistem. S krožnimi gibi (v smeri urnega kazalca) masirajte trebuh, zadnjico in sklepe, z dolgimi potegi pa noge in roke. Ne pritiskajte preveč in bodite nežni, koža mora biti le rahlo rožnata, ne globoko rdeča. Masirajte do 10 minut, najbolje pred prhanjem. Če imate osip ali kakšno kožno bolezen, če koža krvavi, če trpite zaradi krčnih žil, se tem predelom izogibajte: masirajte le zdravo kožo.Gre tudi brez krtače ali rokavice, s prsti in dlanmi, ki jih prej naoljite oziroma uporabite kremo za telo. In ne pozabite na glavo: z nežnimi gibi masirajte obraz, kot bi se umivali, od korena nosu prek lica do uhljev, pa od brade proti ušesnim mečicam, zmasirajte čelo in tudi lasišče – razširite prste in se z nežnimi gibi premikajte od čela do tilnika.