Predstavitvena informacija

»Mamica naj po porodu poskrbi tudi zase«

Rojstvo je edinstven dogodek, ki zagotovo spremeni življenje vsake družine.
Fotografija: FOTO: Abena Helpi
Odpri galerijo
FOTO: Abena Helpi

Popolnoma običajno je, da je v središču dogajanja novi družinski član, a novopečena mamica ne sme pozabiti tudi nase. Več o tem, na kaj mora biti pozorna po porodu, je povedala izkušena univ. dipl. babica Polona Farkaš.

Izkušena babica iz Bolnišnice Postojna med prvimi stvarmi, na katere morajo biti pozorne porodnice, izpostavi poporodno čiščo. Ta začne iztekati takoj po izločitvi posteljice in traja večinoma nekje do šest tednov, ko sledi prvi ginekološki pregled. V prvih treh do štirih tednih je lahko obilnejša, lahko pa se občasno zmanjšuje in povečuje vseh šest tednov, na kar vpliva tudi fizična aktivnost mamice po porodu.

Poporodna čišča – na kaj je treba biti pozoren?

»Čišča je na začetku res intenzivna, nato pa mora nekje v šestih tednih izzveneti, pri čemer lahko kmalu sledi že prva menstruacija. Ko čišča enkrat pojenja, mora biti mamica pozorna na morebitno novo svežo krvavitev ali krvavitev s koaguli, torej s prisotnostjo večjih krvnih strdkov. Prav tako mora biti pozorna na neprijeten vonj čišče ali močne bolečine v trebuhu in se v tem primeru obrniti na zdravnika,« pravi Farkaševa.

FOTO: Abena Helpi
FOTO: Abena Helpi

Za poporodno čiščo priporoča visoko vpojne in zračne predloge oz. vložke, narejene iz koži prijaznih materialov, ki se za večje udobje in zaščito lahko uporabljajo s pralnimi mrežastimi hlačkami ali bombažnim spodnjim perilom.

Kar se tiče higiene, je v času poporodne čišče priporočljivo prhanje večkrat na dan, a le s hladnejšo vodo in od pasu navzdol, pri čemer se ne sme izpirati nožnica in njena mikroflora, ki je njena naravna zaščita. Pred koncem poporodne čišče in po njem pa se za intimno nego priporočajo predvsem namenska mila, s prilagojenim pH-jem.

FOTO: Abena Helpi
FOTO: Abena Helpi

Posebno pozornost je treba nameniti tudi dojkam

Po porodu naj mamica pozornost nameni tudi dojkam. »Lahko se pojavijo vnetja, kot je mastitis, hujše poškodbe bradavic ali glivične okužbe, kot je sor, ki se kaže s poškodbami bradavic, otrok pa ima v ustih bele obloge, je razdražljiv, jokav ...« pojasnjuje Farkaševa.

FOTO: Abena Helpi
FOTO: Abena Helpi

Občutljivo kožo prsnih bradavic lahko mamice zaščitijo in negujejo s posebnimi balzami, kot je balzam za bradavičke Abena, ki ne vsebuje barvil in dišav, je narejen iz 100-% lanolina, kar pomeni, da ga pred dojenjem ni treba izpirati.

Mir in počitek

Poleg vsega naštetega pa poudari tudi mir in počitek. »Mamice naj se po porodu izogibajo obljudenih mest, saj je njihov imunski sistem zaradi hormonskih sprememb in napora oslabljen. Uživajo naj dovolj tekočine, pestro prehrano in naj bodo pozorne tudi na splošno in psihično počutje. Psihološke težave, ki se kažejo na primer z izjemno povečano jokavostjo, negativnimi mislimi, besedami, so vse pogostejše in treba jih je obravnavati. Tu imajo izjemno vlogo partnerji, družinski člani, lahko tudi patronažna sestra, da te znake prepoznajo in poiščejo pomoč pri osebnem zdravniku, ki bo svetoval, kako naprej,« sklene Farkaševa.


Naročnik oglasne vsebine je Abena Helpi d.o.o.

V prodaji

Ne spreglejte