V tradicionalni kitajski medicini je temeljno zavedanje, da je v telesu skupno 12 glavnih kanalov, ki po vzdolžnih linijah potekajo po desni in levi polovici telesa. Jetrni meridian velja za vrhovnega poveljnika, ki je odgovoren za pogon in dinamiko ter sposobnost načrtovanja. Kadar se pojavijo motnje na njegovi poti, to občutimo kot razdražljivost, živčnost, suha usta in grlo, polnost v predelu prsnega koša, povečano potrebo po uriniranju, težave z menstruacijo in z medlo poltjo na obrazu.

Jetra so naš največji organ in tudi največja žleza v človeškem telesu. So procesor številka ena za večino absorbiranih hranil in velikokrat govorimo o njih, kadar se sprašujemo, kako bi se lotili razstrupljanja, in kaj to sploh pomeni.

Jetra so čudovit in trpežen organ, ki ne glede na to, kako ravnamo z njim, kaže veliko potrpežljivosti. Tudi pri nas čislani švicarski fitoterapevt Alfred Vogel je trdil, da rakave bolezni ne morejo nastati, dokler jetra delujejo normalno. Pogoji za rakava obolenja so torej po njegovem mnenju izpolnjeni, ko se v telesu nakopiči toliko strupov, da jih jetra ne morejo več predelati.V sili silimarin

Narava lahko deluje kot pomagalo pri ohranjanju zdravja. In dobro je biti pozoren, še preden te doleti bolezen. »Na prvo mesto seznama rastlin, ki hitro obnovijo jetra, uvrščamo semena pegastega badlja,« zapiše v knjigi Ščepec rešitve – zamolčane zdravilne moči začimb Sanja Lončar, vodja projekta Skupaj za zdravje človeka in narave. »O tem, kako močan je pegasti badelj kot protistrup, priča tudi uporaba v ljudski medicini, kjer so pegasti badelj uporabljali po kačjem ali sršenjem piku. Zaužitje večjih količin (sveže zmletega) pegastega badlja je v takšnih primerih pomagalo jetrom, da so lažje presnovila velike količine strupov, ki bi jih lahko močno poškodovala.«

A kaj je pravzaprav v pegastem badlju, da je tako cenjen? Farmakološko najpomembnejše učinkovine pegastega badlja so flavonoidi. Najbolj zdravilen je silimarin, zmes flavanonskih spojin. Te najdemo v plodovih pegastega badlja, zato so za zdravilno uporabo primerni njihovi pripravki, predvsem visoko koncentrirani suhi izvlečki.

Pripravki iz pegastega badlja so priporočljivi pri zaščiti in regeneraciji jetrnih celic, pri zamaščenih jetrih in cirozi, za spodbujanje imunskega sistema pri različnih okužbah in pri zdravljenju rakavih obolenj. Treba je ločiti med zdravilnostjo zeli in plodov, saj le plodovi vsebujejo čislano snov silimarin, zaščitno in zdravilno za obolela jetra.Česen, origano in majaron

Čudovit je tudi česen. Vsebuje sestavine, ki nevtralizirajo jetrom škodljive toksine. Na osnovi tradicionalne uporabe se priporoča jemanje štirih gramov svežega stroka na dan oziroma od dva do štiri grame posušenega prahu trikrat na dan.

»Aristotetel je zapisal, da želva, ki požre strupeno kačo, takoj poje tudi nekaj origana, da ne umre zaradi kačjega strupa,« zapiše Lončarjeva. Kar je zanimiva vest, ki sicer ne pomeni, da ima zelišče tako pomemben učinek tudi na človeka, ima pa ga majaron, origanov »brat dvojček«: »Skupina egipčanskih znanstvenikov se je posebej poglobila v zaščitno delovanje, ki ga ima majaron pri obremenjenosti telesa s težkimi kovinami,« zapiše Lončarjeva. »V eksperimentu so preizkušali delovanje eteričnega olja, alkoholnega izvlečka in vodnega izvlečka majarona, in sicer pri miših, ki so uživale tudi svinčev acetat v koncentraciji 0,5 odstotka. Testna skupina miši je dobivala izvlečke majarona mesec dni pred začetkom poskusa in v obdobju enega meseca trajanja poskusa. Vse miši, ki so jemale majaron, so ohranile veliko boljšo krvno sliko ter jetra in ledvice v primerjavi z mišmi, ki so bile izpostavljene svincu, a majarona niso dobivale.«

Tudi pri nas čislani švicarski fitoterapevt Alfred Vogel je trdil, da rakave bolezni ne morejo nastati, dokler jetra delujejo normalno.

Koriandrov trojček

Paracelzus, švicarski alkimist, zdravnik, astrolog in okultist z začetka 16. stoletja, je bil prepričan, da je za razstrupljanje jeter izjemno pripravna koriandrova zel. Zapisal je, da pomaga pri čiščenju težkih kovin iz telesa. No, pa saj so pred njim že v starem Egiptu koriander predpisovali pri bolezni črevesja in jeter. Danes je znanstveno dokazano njegovo antioksidativno delovanje, v številnih alternativnih metodah zdravljenja pa ga uporabljajo kot učinkovitega odstranjevalca težkih kovin, in sicer v družbi z algo chlorello ter tinkturo iz čemaža.