Gre za prvi kirurški laser s tremi valovnimi dolžinami, ki omogočajo boljši biostimulacijski učinek. Med njimi je najpomembnejša edinstvena modra valovna dolžina, ki varno odstrani žilne in različne nenevarne kožne spremembe, kot so bradavice, pigmentne lezije, kapilare in pege. Prav tako odstrani brazgotine in strije, z njim pa uspešno zdravijo tudi akne, glivične okužbe nohtov in dolgotrajne rane. Naprava je zelo natančna in varna, v Sloveniji pa s takšno napravo trenutno razpolagata dve ordinaciji. 


Kako dolgo je v medicini že v uporabi laser za odstranjevanje tovrstnih kožnih tegob?

Estetska dermatologija je razmeroma novo področje medicine, čeprav je želja ostati večno mlad in lep stara toliko, kot je staro človeštvo. Ljudje so že od nekdaj uporabljali najrazličnejša sredstva, zvarke in zelišča, ki naj bi jim zagotovili večno mladost. Danes so zahteve in pričakovanja družbe po mladostnem in vitalnem videzu vsak dan večji. V svetu lepote se ves čas dogajajo nove in zanimive reči, od novih trendov in tehnik, razvijanja novih tehnologij, do inovativnih postopkov in izdelkov. Zahvaljujoč sodobni tehnologiji imamo na voljo nešteto metod, ki dejansko delujejo. Začetek uporabe laserja v te namene pa sega v 90. leta 20. stoletja.

 

Kako dolgo uporabljate najsodobnejši laser in koliko jih je v Sloveniji?

Smo edini v regiji, ki ga uvajamo, pomeni pa pomemben prispevek k slovenskemu zdravstvu. V Medicinskem centru Barsos ga imamo pet mesecev, v Sloveniji je samo še en tak laser.


 

Katere metode odstranjevanja kožnih vsiljivcev sicer še poznamo?

Najhitrejša in neboleča metoda je zagotovo laserska. Gre za najnaprednejšo tehnologijo, za katero se odloča čedalje več ljudi. Izvajamo vse estetske posege in kirurško korekcijo znamenj, ki se jih da napraviti v lokalni anesteziji. To je korekcija štrlečih ušes, brade, brazgotin, vdrtih bradavic itd. Kožne nepravilnosti se lahko odstranijo tudi s kirurškim nožem.


Katere so prednosti laserja v primerjavi z drugimi metodami?

Prednost odstranjevanja kožnih sprememb z laserjem je, da pri tem ni nobenih rezov na koži s kirurškim nožem in posledično nobenih šivov. Zaradi tega po zacelitvi v mnogih primerih skoraj ni brazgotine ali pa je dokaj majhna in estetsko sprejemljiva. Poseg je v številnih primerih zelo kratek in praktično neboleč. Z njim včasih že v nekaj sekundah ali pa v slabi minuti odstranimo moteče spremembe, s katerimi se pacienti obremenjujejo več let, pa se ne bi, če bi vedeli, kako elegantna in hitra je lahko njihova odstranitev.


Ljudje so že od nekdaj uporabljali najrazličnejša sredstva, zvarke in zelišča, ki naj bi jim zagotovili večno mladost. Danes so zahteve in pričakovanja družbe po mladostnem in vitalnem videzu vsak dan večji.

 

Ali je metoda primerna za vsakogar, so morda kakšne izjeme?

Svetujemo, da moteče izrastke, ki jih opazite na telesu ali obrazu pokažete svojemu zdravniku sli dermatologu in razmislite o njihovi odstranitvi. Pred posegom opravimo klinični pregled in vsa znamenja pregledamo z dermatoskopom. Včasih je potrebna tudi histološka preiskava nekaterih kožnih znamenj. Šele po opredelitvi diagnoze lahko izvedemo laserski poseg. Postopek odstranjevanja znamenja je zelo hiter in se izvaja pod majhno količino lokalne anestezije, pogosto pa tudi brez.

 

Ali kakšnim izrastkom, pegam itn. laser morda ni kos in je treba poseči po drugih postopkih?

Z laserjem odstranimo benigne – nenevarne kožne spremembe. Kot rečeno je treba tiste, ki so sumljive za kožnega raka, izrezati in poslati na histološke preiskave.


 

Metoda je zgolj samoplačniška? Kolikšne so okvirne cene za povprečen poseg, denimo za odstranitev ene brazgotine ali strij na eni nogi denimo? Ali lahko morda pričakujemo, da bo takšne posege nekoč pokrivala zdravstvena zavarovalnica?

Lasersko metodo izvajajo samo zdravniki specialisti. Cene variirajo od velikosti kožne ali žilne nepravilnosti. Odstranitev nepravilnosti stane med 30 in 50 evrov, odvisno od več dejavnikov. Odločitev o kritju stroškov je sicer v domeni zdravstvene zavarovalnice, a je to težko verjetno. Gre namreč za estetsko kirurgijo.