O antibakterijskem delovanju so poročale številne raziskave, v reviji Journal of Medical Microbiology so pisali celo o uspešnem premagovanju okužb s salmonelo, E.coli in MRSA. Koriandrovo olje naj bi namreč uničevalo celično membrano bakterij in tako zmotil delovanje ter onemogočil napredovanje teh nevarnih organizmov. Prav zaradi takšnih spoznanj znanstveniki spodbujajo, da bi koriandrovo olje uporabljali kot aditiv v prehrani, ki bi zaviral kvarjenje živil in tako preprečeval zastrupitve, učinkovit pa bi bil tudi v nekaterih kozmetičnih izdelkih, kot sta losijon za nego obraza in voda za izpiranje ustne votline.


Najpomembnejša koriandrova učinkovina je torej eterično olje, ključni pa so tudi čreslovina, vitamin C, sitosterin, beljakovine in rastlinsko maščobno olje. Dobro polovico eteričnega olja tvori linalol, ki ga najdemo tudi v baziliki, drugo polovico pa predstavljajo limonen, kampen, mircen in cimen. Prav iz te pisane palete izhaja bogastvo arome koriandra, ki pravilno shranjen in sušen diši, kot bi uporabili mešanico močnih začimb.

Preberite še: Zdravilna konoplja

Toda ne le v boju s trdovratnimi bakterijami, koriander je tudi sicer zaveznik našega zdravja, saj znižuje raven slabega holesterola in sladkorja, uravnava prebavo in odpravlja zaprtje, blaži menstrualne težave in zobobol, pomaga pri kožnih vnetjih, revmi in artritisu, po nekaterih prepričanjih pa naj bi bil v kombinaciji z medom pravi afrodiziak! V različnih kulturah so ženske uporabljale koriander za večjo plodnost, koriandrov čaj pa so nekatere pile med porodom – toda danes velja, da je lahko koriander v prevelikih količinah tudi toksičen, zato se velja v nosečnosti posvetovati z zdravnikom o smiselnosti in varnosti uporabe te začimbe.  In kar je najbolje, koriander lahko uživamo v najrazličnejših kombinacijah, dodamo ga lahko tako sladkim kot slanim dobrotam, odličen je predvsem v jedeh na žlico.