S staranjem vsebnost koencima Q10 v tkivih upada, najbolj med 25. in 40. letom, kar je normalno. Večje pomanjkanje se lahko pojavi tudi pri osebah s kroničnimi in drugimi boleznimi. Razmislek o tem, ali je primerno poseči po prehranskih dopolnilih, ni odveč, hkrati pa je treba biti previden.

Zmanjševanje neplodnosti

Nekatere najnovejše raziskave kažejo pozitivne rezultate uživanja koencima Q10 na različnih področjih zdravljenja. Iraški univerzitetni raziskovalci so ga v študiji, objavljeni avgusta letos, povezali z zmanjševanjem neplodnosti pri moških oziroma z izboljšanjem kakovosti semenčic. Že leto prej je mednarodna ekipa znanstvenikov proučila in potrdila pozitiven vpliv skrbno odmerjenega vnašanja koencima Q10 pri zdravljenju posameznikov s srčno-žilnimi in nevrodegenerativnimi boleznimi, diabetesom in rakom. Hkrati so sicer poudarili, da je treba za dokončno potrditev koristnosti tega koencima narediti še več raziskav.

Varen je občasni vnos

Za komentar smo prosili zdravstveno analitičarko dr. Urško Blaznik, univ. dipl. kemičarko z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Po njenih besedah uživanje Q10 v terapevtske namene, to je za zdravljenje, ni predmet raziskovanja oziroma pristojnosti NIJZ: »Za te informacije bi se morali obrniti na strokovnjake, ki se podrobneje ukvarjajo z boleznimi ali stanji, ki jih omenjajo povezani znanstveni članki. Uporaba in vloga določenih hranil sta namreč lahko tudi prepleteni med prehranskimi dopolnili oziroma živili ter zdravili. Še vedno velja, da je za dopolnjevanje prehrane pri zdravih odraslih, ki ne uživajo mesa in drobovine, občasen vnos s prehranskimi dopolnili z odmerki do 50 mg Q10 varen in povsem zadošča za pokritje morebitnega primanjkljaja.«

Izkušnja bolnika zdravnika

Lani so v sistemu nutrivigilance (evropske povezave, namenjene prepoznavi tveganj, povezanih z uživanjem prehranskih dopolnil, obogatenih živil in novih živil, op. a.) prejeli pomembno poročilo potrošnika. »Srčni bolnik, upokojen zdravnik, ki je užival Q10 v obliki prehranskih dopolnil kot preventivo oziroma podporo pri zdravstvenem stanju, je pri sebi zaznal neželendogodek. Šlo je za motnje srčnega ritma. Po prenehanju jemanja se je stanje umirilo, kar pomeni, da je bilo verjetno povezano s Q10. Prijava nakazuje, da se je pred njegovim uživanjem, sploh večjih odmerkov, treba posvetovati z zdravnikom in pričakovati, da so pri koncentriranih virih hranil, kar prehranska dopolnila po definiciji so, mogoči neželeni dogodki oziroma učinki,« sklene dr. Blaznikova.Prigrizek, ki vedno prija

Imejmo v mislih, da vsak dan vnesemo v jedilnik dovolj živil, bogatih s koencimom Q10. Za zabave ali kar tako pripravimo slikovit prigrizek iz koščkov sira, denimo ementalerja ali gavde. Napičimo jih na zobotrebce in dodajmo različne sestavine, kot so pršut, salame, losos, oreški, kisle kumarice, paradižnik, olive; lahko tudi mini kruhke, namazane z maslom ali pokapane z oljčnim oljem.