Že pred več kot desetletjem je v znanstveni publikaciji Neurology izšla študija, ki je zajemala več kot 8000 preiskovancev, starih 65 let ali več, s povsem normalno možgansko funkcionalnostjo, in jih spremljala štiri leta. V tem času se je pojavila ena od oblik demence pri približno 280. Preiskovalci so skušali identificirati vzorce v prehranjevalnih navadah, še posebej pa so se osredotočali na to, koliko jedo rib – te vsebujejo veliko maščob omega-3, ki so zdrave za možgane in srce. Ugotovili so, da je bilo pri tistih, ki sploh niso jedli rib, tveganje, da v štiriletnem obdobju utrpijo demenco, povečano za 37 odstotkov. Pri tistih, ki so ribe jedli vsak dan, je bilo tveganje zmanjšano za 44 odstotkov. Ljudje, ki so redno uživali olja, bogata z maščobami omega-3, na primer olivno, laneno in orehovo, so imeli v primerjavi s tistimi, ki jih niso uživali, kar 60 odstotkov manj možnosti za razvoj demence. Še več; tisti, ki so uživali olja, bogata z omega-6 – zvestimi spremljevalkami hitre hrane –, je bila možnost demence dvakrat večja kot pri ljudeh, ki niso uživali omega-3 olj.

Maščobni možgani

Kako pomembne so torej maščobe omega-3? Del jih imenujemo tudi dokosaheksaenoična kislina (DHK). Vemo, da maščoba prispeva dobri dve tretjini k celotni teži človeških možganov, četrtino vse maščobe pa prispeva ravno DHK. »Je pomembno gradivo za membrane, ki obdajajo možganske celice, še posebno sinapse, ki so tako bistvene za učinkovito možgansko funkcijo,« zapiše v knjigi Požgani možgani David Perlmutter, dr. med., ameriški nevrolog. »V dovršenem intervencijskem dvojno slepem preizkusu, študiji o izboljšanju spomina, so skupini 485 oseb v povprečni starosti 70 let in z blagimi spominskimi težavami šest mesecev dajali bodisi prehransko dopolnilo z DHK in alg ali pa placebo. Ob izteku študije se ni pokazalo le, da ima skupina, ki je prejemala DHK, v krvi dvakrat več te maščobe kot na začetku, temveč so bili opazni tudi izredni učinki na možgansko funkcijo.« DHK je maščobna kislina omega-3, ki sestavlja več kot 90 odstotkov vseh maščob omega-3 v možganih; iz nje je polovica nevronove plazemske membrane. Je tudi glavna sestavina srčnega tkiva.

Živež za dober spomin

Če želimo možganom nuditi hrano, ki jo potrebujejo, in ne moremo brez prigrizkov, si omislimo zdrave. Zelo okusno in zdravo je nasekljano sveže sočivje (npr. paprika, brokoli, kumarice, mladi grah, radič), ki ga pomakate v humus, gvakamole, kozjo skuto, orehovo maslo. Lahko si privoščite rezine hladne pečene puranovine ali piščančevine, oboje z gorčico, avokadom, oškropljena z olivnim oljem, soljo in poprom. Olivno olje je sploh zelo hvaležno. Lahko ga uživate brez omejitev (če je ekstradeviško in ekološko pridelano). Spada med zdrave maščobe, v katere sodijo tudi sezamovo in kokosovo olje, ekološko maslo, avokado, kokosovi orehi, razni orehi in maslo iz orehov, siri (z izjemo tistih z žlahtno plesnijo) in semenke (lanene, sončnične, bučne, sezamove). Vedno hvaležno živilo so tudi trdo kuhana jajca. Naj se vam pocedijo sline ob hladno izluščenih kozicah z limono in koprom ali ob bolj kislem in nepredelanem sadju, kot so grenivke, pomaranče, jabolka, jagodičje, melone, hruške, češnje, kivi, slive, breskve, nektarine. Po kosilu pa si ga lahko tu in tam privoščite tudi kot posladek s svežo, nesladkano smetano. Ko si boste pripravljali obed, nikakor ne pozabite na zelenjavo, kot so listnato sočivje in solate, kapusnice, špinača, brokoli, zeleni ohrovt, artičoka, zelje, čebula, gobe, cvetača, brstični ohrovt, kislo zelje, kalčki lucerne, grah, zelena, radič, vodna kreša, repa, šparglji, česen, por, janež, šalotka, drobnjak, ingver.

Ko smo žejni

Kaj pa pijača? Gazirane pijače, če ste jih uživali, mirno pospravite v preteklost. Voda je še vedno najbolj učinkovit gasilec žeje. Jasno, nič ni narobe s čajem in občasno kavo, kofeinu pa se izogibajte pozno popoldne ali zvečer. Zelo okusen napitek je tudi mandljevo mleko. Ob kosilu si lahko mirno privoščite kozarec črnega. Zasluga gre naravni sestavini v grozdnih jagodah, resveratrolu, ki ne le da upočasnjuje procese staranja, pošilja v možgane več krvi in krepi srčno zdravje, temveč tudi dokazano kroti maščobne celice, saj zavira njihov razvoj.