ZDRAVA PREHRANA

Kako jesti zdravo, ko večerjamo v restavraciji

Za domačim štedilnikom se je lažje držati uravnoteženega prehranjevanja, a tudi, ko jemo zunaj, smo lahko na marsikaj pozorni.
Fotografija: Z nekaj predpriprave in razmisleka je tudi obisk restavracije lahko povsem zdrav za nas. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Z nekaj predpriprave in razmisleka je tudi obisk restavracije lahko povsem zdrav za nas. Foto: Shutterstock

Zagotovo je po uravnoteženi prehrani najlažje strmeti, če jemo doma, a tudi druženje zunaj in obedi v restavracijah so ne le zabavni in sproščeni, ampak lahko tudi marsikdaj olajšajo dneve, ki so polni obveznosti. Poleg tega pa lahko v restavracijah spoznamo nove okuse in zadovoljimo gurmansko veselje. Je pa res, da je za prehranjevanje izven doma značilno, da se velikokrat preveč najemo in da je ta hrana lahko bolj osiromašena.

Vendar ni nujno vedno tako. Tudi, ko jemo zunaj, lahko poskrbimo, da jemo tako, kot se sicer držimo - zdravo in uravnoteženo.

Portal Healthline navaja več priporočil, s katerimi si lahko pomagamo, da bomo zadovoljili smernicam, ki jim sledimo.

Prvi korak je, da si meni, ki ga ponuja restavracija, preberete že doma in vnaprej razmislite, kaj bi naročili. Bolj je verjetno, da boste izbrali bolj zdravo jed, ko še niste lačni in vas pri izbiri ne motijo pogovori v družbi. Z izbiro vnaprej se boste izognili hipnim odločitvam, ki bi jih kasneje lahko obžalovali.

Še en koristni trik je, da če ste že zelo lačni, ko se odpravljate od doma, pojejte manjši, zdrav prigrizek, recimo nekaj sadja.

Čeprav je že čas za odhod in ste na poti do kosila ali večerje, le pomislite, koliko časa bo še trajalo, da pridete do tja, da boste naročili in da hrano sploh pripravijo ... Torej je ideja o prigrizku povsem na mestu. S tem se boste tudi izognili verjetnosti, da bi v restavraciji takoj posegli po košarici s kruhom ali pa pojedli preveč.

Ko naročate jedi, se posvetite temu, kako je jed pripravljena. Kuhana, pečena, pražena in poširana hrana je zagotovo bolj zdrava kot panirana in hrustljavo pripravljena. Slednja ima več maščob in je visoko kalorična.

PREBERITE ŠE -> Zdravilni učinki radiča in zakaj je slovenska sorta najdražja na svetu

Z mislimi prisotni

Pri Healthline svetujejo, da ste vsakič, ko jeste, tudi zunaj, z mislimi prisotni. Da so vaše misli usmerjene v to, kaj boste vnesli v telo ter ste popolnoma pozorni na prehranjevanje.

To pomeni, da si vzamete čas za prepoznavanje arom, okusov kot tudi na občutke, ki vam jih določena hrana vzbuja. Več raziskav namreč potrjuje, da zavestno prehranjevanje vodi v bolj zdrave izbire in tudi samokontrolo glede količine, ki jo pojemo.

Če ste po značaju bolj neodločeni, potem se verjetno pri naročanju hrane večkrat po ideje zatečete k preostali družbi. A raje poskusite drugače. Naročite prvi in se ne pustite vplivati drugim. V družbi se veliko ljudi povsem nezavedno odloča po zgledu drugih. Torej, če jeste z ljudmi, ki se ne prehranjujejo tako kot se sami, se držite svojih načel in naročite tisto, kar vam najbolj ustreza.

Eden od trikov, kako v restavracijah jesti bolj zdravo je tudi, da namesto glavne jedi naročimo dve predjedi. S tem se izognemo velikim porcijam oziroma pretiravanju s količino hrane. Pravilo, ki bi se ga morali držati kadarkoli in kjerkoli jemo, je, da jemo počasi.

To, da hrano dobro prežvečimo in jemo počasneje vpliva na to, da pojemo manj. Poleg tega, če jemo počasi, imamo hitreje občutek sitosti. Med obrokom se večkrat spomnite na to, da iz roke odložite pribor, si vzamete nekaj trenutkov odmora, ozavestite, kaj jeste in poklepetajte, ko jeste v družbi.

PREBERITE ŠE -> Simon Zajc, nekdanji minister, danes kmetuje in meditira: Zame je ključen notranji mir

Velikokrat, ko jemo zunaj, obrok ne vsebuje toliko zelenjave, kot si verjetno pripravite doma. Zagotovo pa vam jo bodo z veseljem pripravili, če prosite, da bi imeli raje manj krompirja in namesto tega kakšen košček zelenjave več.

Natakarja tudi prosite, da vam omak in polivk ne prelijejo čez celo jed, temveč postrežejo ob strani krožnika. Tako boste sicer kalorične omake sami razporejali po krožniku.

Juha za začetek in deljenje glavne jedi

Pred glavno jedjo je juha zagotovo zdrava izbira. Ali solata. Juha ali solata na začetku obedovanja sta še en korak k temu, da bi pojedli preveč. Raziskava, ki jo navaja Healthline, naj bi, če pred glavnim obrokom pojemo juho, pojedli 20 odstotkov manj kot bi sicer. Ko pride čas za sladico, pa si, če ste danes že pojedli veliko sladkega ali skušate zmanjšati vnos sladkorja, raje privoščite kavo.

Če jeste v restavraciji, ki je znana po velikih porcijah, potem si jed raje delite. S tem boste preprečili prevelik vnos kalorij in tudi občutek pretirane sitosti. Če se nihče ne želi pridružiti pri deljenju, prosite natakarja, da vam hrano, ki je niste pojedli, pripravi za domov.

Uživajte! Če ste si priljubljeno restavracijo privoščili po dolgem času in obožujete vse, kar pripravlja njihov chef, se prepustite užitkom, ki jih ponuja. Kakršnekoli diete se držite, boste pri njej uspešni, če vam ta dopušča tudi uživanje v jedeh, ki jih imate resnično radi. Pravilo uravnotežene prehrane je namreč to, da si vsake toliko privoščimo jedi, ki niso za vsak dan.

Preberite še:

V prodaji