ZDRAVJE

Je matcha res tako zdrava, kot jo opevajo? Zamolčana resnica o tem napitku

Priljubljeni zeleni napitek, ki zaradi podnebnih sprememb v zadnjem času postaja vse bolj dragocen, ni tako nedolžen, opozarjajo strokovnjaki.
Fotografija: Zaradi rastoče priljubljenosti in podnebnih sprememb, ki otežujejo proizvodnjo, je na trgu vse več ponaredkov matche. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Zaradi rastoče priljubljenosti in podnebnih sprememb, ki otežujejo proizvodnjo, je na trgu vse več ponaredkov matche. Foto: Shutterstock

Matcha je posebna vrsta zelenega čaja, ki ga pridobivajo iz listov čajevca (Camellia sinensis). Ista rastlina nam daje tudi črni čaj, vendar je od vzgoje, obiranja in obdelave listov odvisno, kakšen bo končni proizvod. 

Za črni čaj liste po obiranju zvijejo in jih pustijo, da se počasi posušijo na zraku, kar povzroči, da oksidirajo in počrnijo, medtem ko zeleni čaj takoj po obiranju in pred sušenjem obdelajo s paro in s tem ustavijo oksidacijo ter ohranijo zeleno barvo listov. 

Matchi po drugi strani se pot proizvodnje spremeni že med rastjo, saj začnejo grmičke pokrivati s senčniki, da bi zavarovali njihove liste. Rastlina v senci začne tvoriti več klorofila in aminokislin, listi pa postanejo bolj intenzivno zelene barve. Ko jih oberejo, liste na hitro poparijo in posušijo, jim nato odstranijo vejice in trše žile ter mehke dele listov zmeljejo v svilnato fin zeleni prah, ki ga za uživanje zmešamo z vročo vodo. 

To je še ena razlika med matcho, zelenim in črnim čajem – pri matchi dejansko konzumiramo liste rastline, pri zelenem in črnem čaju pa samo poparke listov. Prav zaradi tega dejstva mnogi strokovnjaki menijo, da ima matcha takšen vpliv na zdravje, saj zaradi načina vzgoje in priprave zaužijemo več bioaktivnih rastlinskih snovi. 

Matcho pridobivajo iz iste rastline, kot zeleni in črni čaj. Razlikujejo se predvsem po tem, kako vzgojijo in predelajo liste čajevca. Foto: Shutterstock
Matcho pridobivajo iz iste rastline, kot zeleni in črni čaj. Razlikujejo se predvsem po tem, kako vzgojijo in predelajo liste čajevca. Foto: Shutterstock

Učinki matche na zdravje

Kot smo že razložili, matcha zaradi načina pridelave vsebuje več klorofila in določenih antioksidantov kot zeleni čaj. Uživanje klorofila naj bi imelo določene učinke na zdravje, kot na primer krepitev rdečih krvničk v krvi in izboljšanje celjenja kože, pomagalo pa naj bi tudi pri hujšanju in delovalo kot preventiva proti raku.  

Druge bioaktivne snovi v matchi, ki so še vredne omembe, so polifenoli (denimo katehini), ki delujejo antioksidativno in protivnetno, flavonoidi, kot sta kvercetin in rutin, ki varujeta srce in ožilje ter delujeta protirakavo, in aminokislina L-teanin, ki so jo poleg zelena čaja in matche našli le še v nekaterih vrstah gob. Strokovnjaki so prepričani, da ima L-teanin številne pozitivne učinke na zdravje, od tega, da izboljša koncentracijo in delovanje možganov, pomirja in lajša spanec ter celo pomaga pri hujšanju in uravnavanju krvnega tlaka. 

 

V skodelici matche skoraj dvakrat več kofeina kot v skodelici kave

Matcha ima tudi precej kofeina, skoraj dvakrat več kot zeleni čaj, to pa zato, ker pri matchi zaužijemo celotne liste in tako v telo vnesemo več te spojine, ki jo naravno vsebujejo.

Kofein je pravzaprav vrsta droge, ki stimulira naše možgane in živčni sistem, zato smo po njem bolj budni, izboljša nam koncentracijo in dvigne raven energije. Če redno uživamo preveč kofeina, lahko to negativno vpliva na naš srčni ritem, počitek in spanec, razvijemo pa lahko tudi odvisnost. 

Raziskave so pokazale, da je že 100 mg kofeina na dan (več ali manj toliko ga je v dveh kratkih kavah espresso) za nekatere ljudi dovolj, da postanejo fizično odvisni od njega. Čeprav za matcho pravijo, da ne vsebuje toliko kofeina kot kava in da ga v naš organizem sprošča počasi, pa je vseeno pametno biti zmeren pri njeni pripravi in uživanju.

V enem gramu matche je med 19 in 44 mg kofeina, kar se resda sliši manj, vendar ta vrednost hitro naraste, ko vzamemo v zakup, da za pripravo ene male skodelice (60 ml) ljudje običajno uporabijo dve žlički matchinega prahu, kar je štiri grame, ki lahko vsebujejo tudi več kot 170 mg kofeina. 

PREBERITE ŠE -> To je najboljši naravni nadomestek kave, ščiti pred vnetji in tumorji

Matcha je lahko tudi polna strupov 

Ker je matcha v zadnjih letih postala izredno priljubljena in se ji pripisuje vse mogoče učinke, zdravstveni strokovnjaki s Harvarda opozarjajo, da je obljube treba jemati z zrnom soli.

Glede matche je bilo doslej izvedenih zelo malo študij in raziskav, večina od njih pa se je izvajala le na živalih. Zeleni čaj je po drugi strani precej bolj raziskano živilo in marsikatera trditev glede matche izvira iz ugotovitev o zelenem čaju, saj gre za isto izvorno rastlino.

Nimamo torej zadostnih znanstvenih dokazov o različnih vplivih matche na zdravje. Že res, da drži, da je izredno bogata z določenimi antioksidanti, vendar se je treba zavedati, da veliko teh uničimo, če matcho uživamo v obliki vročega čaja, saj visoka temperatura vpliva na obstojnost bioaktivnih učinkovin. 

Lahko bi rekli, da je matcho tako bolje uživati čim manj toplotno obdelano, kot je denimo nekateri dodajajo v smutije, jogurt ali posujejo po jutranjih kosmičih. A to žal ni edina ovira za zdravje. Matcha lahko namreč vsebuje tudi precej neprijetnih snovi, kot so pesticidi in težke kovine.

Vse je odvisno od tega, kje in kako je bila vzgojena, zato raje posegajte po matchi ekološkega izvora in bodite sumničavi do poceni ponudb, saj boste v najboljšem primeru dobili zgolj v prah zmleti zeleni čaj, v najslabšem pa matcho, prepojeno s skritimi strupi. 

Preberite še:

V prodaji