Poskusila sem z različnimi alternativnimi oblikami zdravljenja, in pot me je pripeljala tudi do tradicionalne kitajske medicine, ki menopavzo razume kot posledico upada ledvične esence in jetrnega zastoja. Ravno zato naj bi se pojavili v tem obdobju tudi čustveno neravnovesje, težave s spanjem, potenje ... V centru Dao TKM sem spoznala zdravnika Cheng Pinga ter zdravnico Wei Tian, ki sta obenem specialista klinične akupunkture.

Dojemanje menopavze je na Kitajskem drugačno. Otroci, mož in stari starši vedo, da je ženska takrat v določenem obdobju. Zato zanjo bolj skrbijo in se z njo ne spuščajo v prepire, saj vedo, da je bolj občutljiva. 

Zanimalo me je, zakaj se zdi, da pri nas ženske zavoljo menopavze bolj trpijo kot na Kitajskem. Povedala sta mi, da imajo tudi Kitajke veliko težav, a da je razlika, ki jo opažata, ta, da je v Sloveniji življenje za ženske veliko bolj stresno. Kitajke namreč velikokrat v službo nehajo hoditi že pri 50. in imajo nato več časa zase in družino. Obenem pojedo veliko izdelkov iz soje, ki pomaga pri hormonskem ravnovesju. Zanimivo je tudi, da je dojemanje menopavze na Kitajskem drugačno. Namreč, tam je ozaveščena celotna družina, mi je zaupal dr. Cheng Ping. Otroci, mož in stari starši vedo, da je ženska takrat v določenem obdobju. Zato zanjo bolj skrbijo in se z njo ne spuščajo v prepire, saj vedo, da je bolj občutljiva.

Preberite še: Ženske bi se morale naučiti reči ne 

Ključna je, tako sem vsaj razumela, osebna naravnanost. Sama sem se velikokrat, ko sem omenila težave, ki jih imam, počutila odrinjeno. Prvič sem na lastni koži začutila, kako zahodni svet kljub razglašanju lepote staranja še vedno na stranski tir potiska žensko. Še posebno takrat, ko so že davno mimo rodno obdobje in klasični atributi lepote mladosti. Na koncu se vsaka ženska počuti sama v tem, kako se bo spopadala z vsakdanom in kje (če sploh) bo poiskala pomoč.

Kitajke se zavedajo, tako sta mi povedala zdravnika, da je v menopavzi (in pred njo) treba še več časa posvetiti rekreaciji in poskrbeti za dober in kakovosten spanec. Spremeniti določen način razmišljanja, da ostanemo pozitivne in stabilne. Zmanjšati je treba količino sladkorja, nezdravih maščob, soli ... Menda bi morale ženske v meni še prav posebno biti deležne miru vsakdana, se izogibati stresu (no, kot vsak človek v resnici), a hkrati hrani dodajati kalcij, vitamine, uživati prehrano, ki je bogata z beljakovinami.

Kitajke naj bi hormonske terapije popolnoma zavračale, zato naj bi jih ginekologi skorajda ne predpisovali. Morda tudi zato ne, ker se tako oni kot pacienti zavedajo, da obstajajo številni naravni načini, kako ohranjati ravnovesje ženskih hormonov tudi v obdobju, ki za mnoge ženske pomeni veliko prelomnico.  

Na začetku svojega reševanja težav sem se tudi sama odločila za hormonsko nadomestno terapijo, a sem jo kasneje opustila. Tudi zavoljo temeljitega posvetovanja z omenjenima zdravnikoma tradicionalne kitajske medicine. Kitajke naj bi hormonske terapije popolnoma zavračale, zato naj bi jih ginekologi skorajda ne predpisovali. Morda tudi zato ne, ker se tako oni kot pacienti zavedajo, da obstajajo številni naravni načini, kako ohranjati ravnovesje ženskih hormonov tudi v obdobju, ki za mnoge ženske pomeni veliko prelomnico. Predvsem, ker so še vedno prepričane, da so vse težave, ki jih imajo, nekaj povsem normalnega in da je treba vse nevšečnosti pač tiho »odtrpeti«.

Kadar je oblivanje prekomerno, pomeni, da se ženska počuti popolnoma izčrpano, izžeto, utrujeno in nemočno. Tako vsaj velja za tradicionalno kitajsko medicino. Ampak spet, vse je odvisno od vsake posameznice. Za nekatere je že oblivanje enkrat dnevno več, kot so pripravljene prenašati, druge imajo svojo »mejo« tega, kaj je treba vzdržati, postavljeno veliko više. 

Preberite še: Tudi moški doživljajo menopavzo

Ko sem zdravnika vprašala, kdaj naj potem ženska obišče njegovo ordinacijo – vseskozi so namreč po tem, ko sem se začela počutiti bolje, začele po nasvet hoditi podobno stare prijateljice –, sta mi kitajska zdravnika odgovorila zelo enostavno: »Če so simptomi blagi in zna ženska sama stanje uravnavati s pravilno prehrano, zelišči, telovadbo in sproščanjem, potem ni nobene potrebe, da obišče zdravnika. Če so simptomi težki in ženska ni v stiku s sabo, je dobro, da ga obišče.«