Pljuča so fantastičen organ. Prehajanje kisika iz zraka v kri poteka v približno 300 milijonih drobnih zračnih mešičkov, ki dajejo pljučnemu tkivu gobasto strukturo. Vdihani zrak potuje iz žrela v sapnik, sapnici in vse ožje sapničice. Notranje stene dihalnih poti prekriva sluz, ki jih ohranja vlažne in lovi drobne prašne delce. Sluznica dihalnih poti je že v vstopni dvorani nosnega organa odgovorna, da zrak tudi ogreje, tako da v globlja pljuča pride segret na temperaturo, ki je blizu naše notranje telesne temperature. Mrzel zrak je absolutno suh, ko pa se v pljučih ogreje, tudi njegova relativna vlažnost pade na nič. Lahko ste torej brez skrbi, pljuča so za vadbo v mrzlem zraku dobro opremljena. 


Oblačite se po plasteh

Zdrav človek, ki poskrbi tudi za zadostno hidracijo, se lahko v mrzlem zraku giblje neomejeno dolgo, seveda pa morajo biti bolniki s kroničnim bronhitisom, astmo ali katero drugo vnetno boleznijo, povezano z dihali, preudarni in se zadrževati zunaj, ko je manj mrzlo, krajši čas, po možnosti opoldne. Najpomembneje pri tem, ali se boste imeli v času, ki ga pozimi preživite zunaj, lepo, je, da ste primerno oblečeni. To pomeni, da oblačila nadevamo po plasteh. Bistveno je namreč, da se v njih ne preznojimo in da znoj prepuščajo. Mokra oblačila so namreč slab izolator toplote, zato se telesna toplota pospešeno izgublja. Če smo oblečeni v oblačila iz bombaža, bo ta ostal moker, ko se bomo prepotili. Svetujemo torej plasti tanjših oblačil, ki znoj odvajajo navzven. Volnena in svilena oblačila ter oblačila iz nekaterih umetnih materialov (polipropilen) so toplejša od bombaža. Vrhnji kosi naj bodo tesno tkani in naj ne prepuščajo vetra.

Sila neprijetno je uživati zimske radosti, če nas zebe v noge. Poskrbite, da bo vaša obutev nepremočljiva in da glava in roke ne bodo izpostavljene mrazu. Šal ni pomemben le zato, da nas ne zebe v predel vratu, temveč je koristen tudi, če ga nosimo prek ust, saj v njegovem zavetrju povečamo vlažnost neposredno vdihanega zraka skozi nos, zmanjšamo izgubljanje vode pa tudi temperaturo zraka povečamo že pred vstopom v nos. Koristili si boste tudi, če boste zrak vdihovali skozi nos in tako sami pripomogli k segrevanju in vlaženju vdihanega zraka.


Usta prekrita s šalom

Otroci velikokrat pozabijo na to, da jih zebe, ko uživajo v snegu. Zato smo tukaj odrasli, da popazimo nanje. Nacionalni inštitut za javno zdravje svetuje, naj bomo pozimi pozorni na to, ali jih je začelo mraziti: »Če opazite, da otroka mrazi ali se celo trese, pojdite v topel prostor. Mrazenje je pomemben znak, da telo izgublja toploto hitreje, kot jo proizvaja. Vedite, da se zrak, ki je imel zunaj temperaturo –10 °C, že po petih centimetrih poti skozi nos segreje na okrog 15 °C. Ko je v grlu, je temperatura že 21 °C, pri vstopu v pljuča pa že 30. Suha usta, pekoče grlo in splošno draženje lahko omejimo, če imamo usta in nos pokrita s šalom ali obrazno masko. Otroci, ki se dlje aktivno gibajo na mrazu, izgubljajo tudi tekočino, zato jim ponujajmo tople napitke.«Kaj pa astma? 

Posebna pozornost seveda velja za otroke z astmo in kroničnimi obolenji dihal. Fizična aktivnost in astma sta zelo povezani, saj se pri številnih otrocih z astmo, pri katerih bolezen ni dobro nadzorovana (neustrezno protivnetno zdravljenje), pojavijo simptomi ob izvajanju fizične aktivnosti. Astma ravno tako ne pomeni omejitve za gibanje in ukvarjanje s športom, saj jo imajo tudi vrhunski športniki astmatiki.

Bronhospazem (začasna zožitev bronhijev) – značilen za astmo, vendar je lahko tudi posledica okužbe ali alergijske reakcije – povzroča suh kašelj, ki je ponoči običajno hujši. Neprijetna posledica včasih pomanjkljive skrbi zase velikokrat prinese zmotni občutek, da je mrzel zrak a priori škodljiv. Seveda lahko mrzel in suh zrak vpliva na pljučne mešičke, a so ti primeri redki in znani predvsem posameznikom s pljučnimi obolenji, ki pa bi morali navodila preudarnega ravnanja in aktivnosti na mrazu dobro poznati. 

Varno in zaželeno je zatorej uživati v lepotah s snegom in mrazom prepredene narave. Ponujajo se vam užitki, o katerih lahko ljudje na marsikaterem koncu sveta samo sanjajo. Ne pozabite, da ne boste zboleli zaradi mrzlega zraka, temveč zaradi morebitnega soočenja z nezaželenimi mikroorganizmi. Ne zadržujte se v prostorih, v katerih imajo klice svoje plodno polje, pojdite na zrak, pojdite v zimo!