Izjemni zdravilni učinki wasabija in zakaj je dobro uživati tudi njegove kalčke
Le malokdo lahko trdi, da je zares pokusil pravi wasabi. Tudi če ste pogosti jedci sušija, v večini restavracij ob riževih zvitkih strežejo le slab približek pekoče korenine; mešanico gorčice, navadnega hrena in živilskega barvila. To pa zato, ker je wasabi ali Wasabia japonica neverjetno drago živilo. Za kilogram zelenih korenin neverjetno močnega okusa je treba odšteti od 150 do 300 evrov, po nekaterih ocenah pa si to privošči le okoli pet odstotkov japonskih restavracij po svetu.
In razlog za tako astronomske cene? Muhavost rastline. Strokovnjaki namreč že leta ugotavljajo, da je wasabi ena izmed rastlin, ki jih je najteže kultivirano gojiti, saj najbolje uspeva v naravnem okolju japonskih skalnatih rečnih strug.
Zdravilni učinki wasabija
Wasabi so na Japonskem že pred stoletji uporabljali za preprečevanje bolezni. Z njim so raje kot zaradi okusa natrli surovo ribje meso, da se ne bi zastrupili s hrano. Deluje torej antibakterijsko, antibiotično in protivnetno. Zelena korenina tudi odpira dihalne poti, blagodejno deluje pri astmi, spobuja potenje in je diuretik.
Japonski znanstveniki so dokazali celo protirakavi učinek, za kar gre zahvala njenim oljem izotiociamatom. Ti uspešno uničujejo rakave celice, medtem ko zdrave pustijo pri miru, pomagajo pa še pri razstrupljanju jeter. Študije so pokazale, da wasabi poleg antimikrobnega delovanja pomirja želodčne težave in celo pomaga odpraviti gube.
PREBERITE ŠE -> Kurkuma: Začimba, ki naj bi imela podobne učinke kot antidepresivi
Kje ga kupimo in kako ga uživamo
Ugotovili smo že, da wasabijeva pasta v večini japonskih restavracij nima, razen sorodstva z navadnim hrenom, prav ničesar skupnega s pravo korenino japonske rastline. Enako velja za paste, ki jih lahko kupimo v bolje založenih trgovinah. Najboljše zagotovilo, da ne gre za ponaredek wasabija, je torej nakup sveže korenine, ki je zadnja leta na voljo tudi pri nas. Kupite lahko tudi sadiko in wasabi kot rastlino vzgojite sami doma.
Wasabi se tradicionalno uživa samo svež in se ga ne pripravlja vnaprej, saj njegova eterična olja hitro hlapijo in posledično kmalu izgubi okus. Japonci svežo korenino nastrgajo na posebnem lesenem strgalu, opremljenem s hrapavo kožo morskega psa, ki ga imenujejo oroshigane. Drobni zobci lusk morskega psa so kot smirkov papir, ki fino strga wasabijevo korenino, ta pa v stiku z zrakom razvija svojo edinstveno aromo in okus. Ker sta oba obstojna le od 10 do 15 minut, wasabi s krožnimi gibi v smeri urnega kazalca naribajo po potrebi.
Če niste pripravljeni zapraviti celega bogastva za eno zeleno korenino, pa lahko poskusite s kalčki. Pri nas se dobijo namreč tudi semena wasabija, ki jih lahko vzgojimo v kalilniku in z njimi popestrimo jedi, so namreč tudi podobnega pekočega okusa. In ne skrbite, uživanje wasabijevih listov namesto korenine ni neka tolažilna nagrada, saj so znanstvene študije pokazale, da listi te rastline vsebujejo snovi, ki spodbujajo hujšanje.