Vseslovensko raziskavo je za blagovno znamko Chilly oziroma družbo Bolton Adriatic izvedla agencija Mediana na vzorcu 600 prebivalk naše dežele, starih od 16 do 55 let. Kot kažejo izsledki, več kot 90 odstotkom nega spolovila veliko pomeni in jo redno izvajajo. To najbolj drži – glede na to, ali uporabljajo intimno milo in intimne robčke vsaj enkrat dnevno – za zrele ženske med 45. in 55. letom. Največ takšnih ljubiteljic čistoče in svežine prihaja iz Štajerske in Dolenjske. Za mlajše posameznice – v prvi vrsti učenke, dijakinje in študentke ter druge ženske do 34. leta – pa se je izkazalo, da čutijo najmanjšo potrebo po posebni negi intimnih predelov ter se ji najmanj posvečajo. To velja v prvi vrsti za prebivalke ljubljanske oziroma osrednjeslovenske regije, ki so slabše poučene tudi o tem, kako pogosto je treba zamenjati vložke oziroma tampone. Vštevši celotno populacijo le 55 odstotkov vprašanih žensk tampone pri menstruaciji zamenja vsaki dve uri, vložke pa na vsake štiri ure zamenja 77 odstotkov žensk.Običajno milo ni okej

»Daj povej, je ok?« bi lahko parafrazirali znano uspešnico ljubljenca ženskih src Jana Plestenjaka med spraševanjem anketirank o milih. Skrb vzbujajoče dejstvo je, da skoraj polovica vseh vključenih v raziskavo, natančno 45 odstotkov, meni, da za intimno nego povsem zadoščajo običajno milo za telo oziroma klasični izdelki za tuširanje, ki jim nič ne manjka. Ginekologi se s tem ne strinjajo, saj je sestava kože na telesu drugačna od tiste na spolovilu in sluznici oziroma nožnici. Posledično porušimo pH-ravnovesje in ustvarimo popolno okolje za razvoj škodljivih mikrobov. Intimna mila kljub tem znanim dejstvom redno uporablja zgolj 55 odstotkov Slovenk, torej dobra polovica. Po drugi strani so prebivalke na sončni strani Alp kar dobro ozaveščene o vplivu spodnjega perila na zdravje in počutje. Slabe tri četrtine – 64 odstotkov – jih nosi bombažno spodnje perilo in več kot polovica – 53 odstotkov – se izogiba tangicam in/ali čipkastim spodnjicam, bodijem ipd., ki so večinoma sešiti iz umetnih materialov. Za te vemo, da intimnim predelom prej prinesejo vnetja, ker koža ne diha.Ne spirajte nožnice!

Med menstruacijo in spolno aktivnostjo se ponavadi pojavi večja potreba po umivanju, zlasti v vročih dneh. Ženske gredo pri tem včasih v škodljive skrajnosti. Ena je temeljito prhanje oziroma izpiranje nožnice z vodo, kar redno počne več kot tretjina – kar 37 odstotkov Slovenk. Prepričanje, da je tako mogoče najbolje poskrbeti za intimno nego ter preprečiti vaginalne težave, je napačno. Prav to namreč uniči naravno floro oziroma kislost nožnice, posameznica pa se znajde v začaranem krogu ponavljajočih se vnetij ali okužb. Po mnenju strokovnjakov mora biti umivanje spolovila zgolj zunanje, torej brez izpiranja s prho, ter z ustreznimi sredstvi za intimno nego. Ta pomagajo vzpostaviti naravno ravnovesje nožnične sluznice ter hkrati preprečujejo razvoj škodljivih mikrobov. Po Medianini raziskavi se tega, da lahko porušeno ravnovesje vaginalne flore privede do neljubega draženja in dolgotrajnih okužb, zaveda 74 odstotkov Slovenk.