Je mogoče pojasniti, pri kom je večje tveganje tako za razvoj stresne kot urgentne urinske inkontinence? 

Urinska inkontinenca, nehotno uhajanje urina, je težava, s katero se spopadajo ženske in moški. Delimo jo v dve večji skupini: stresno urinsko inkontinenco in urgentno urinsko inkontinenco. Prva se pogosteje pojavlja pri ženskah in je pogostejša od sladkorne bolezni, visokega krvnega pritiska in depresije. Pri stresni urinski inkontinenci uide urin, ko se poviša pritisk v trebuhu, torej ob kašlju in kihanju, pri dvigovanju bremen, plesu, hoji po hribu navzdol in seveda skakanju s kolebnico ali skakanju na prožni ponjavi. Prekomerno aktiven sečni mehur in urgentno urinsko inkontinenco pa srečujemo skoraj v enakem odstotku pri moških in ženskah. O njem govorimo, ko je potreba po uriniranju zelo pogosta, tudi več kot osemkrat čez dan in več kot enkrat do dvakrat čez noč, kadar se pojavi urgenca, tj. nezadržno siljenje na uriniranje. Kadar ob tem začne uhajati urin, govorimo o urgentni urinski inkontinenci. 

Urinska inkontinenca pogosto zelo negativno vpliva na spolnost. Nič kaj prijetno ni, in to v svetu, kjer šteje samo popolnost! Iz Amerike je podatek, da je najpogostejši vzrok za vstop v dom ostarelih, prav urinska inkontinenca. 

Z upadanjem hormona estrogena in starostjo je pri posameznicah pogostejša inkontinenca urina, kajne? 

Staranje in hormonsko neravnovesje, predvsem upad estrogena po menopavzi, sta pomembna dejavnika tveganja za razvoj in poslabšanje stresne urinske inkontinence. Najpomembnejši dejavnik tveganja za njen nastanek in poslabšanje pri ženski je poškodba pri vaginalnem porodu in med nosečnostjo. Pri vaginalnem porodu se poškodujejo mišice medeničnega dna, vezivno tkivo kolagen in živci. Posledično mišice ne dajejo dobre opore medeničnemu dnu, vezivo ne podpira sečnice in mehurja, poškodbe živcev pa zmanjšajo občutljivost. Razvije se stresna urinska inkontinenca, pojavi se zdrs organov v mali medenici in pojavijo se spremembe pri spolnih odnosih.Kako se intimna neprijetnost kaže v psihičnem počutju? 

Uhajanje urina je najprej povezano z občutkom sramu in negotovosti, kasneje pa vodi v osamitev. Strah pred tem, da bi ljudje zaznali neprijeten vonj ali mokroto, povzroča neprijetne občutke in negativno vpliva na samozavest. Iskanje stranišča vsak trenutek lahko pomeni oviro za udeležbo na izletih ali drugih dogodkih. Pogosto vstajanje ponoči povzroča utrujenost. Urinska inkontinenca pogosto zelo negativno vpliva na spolnost. Nič kaj prijetno ni, in to v svetu, kjer šteje samo popolnost! Iz Amerike je podatek, da je najpogostejši vzrok za vstop v dom ostarelih, prav urinska inkontinenca.

Kaj lahko ženske storimo za preventivo? 

Vemo, da je nosečnost dejavnik tveganja za nastanek stresne urinske inkontinence, a bomo še vedno rojevale. Je pa pomembno, da vzdržujemo normalno telesno težo ter da skrbimo za zdrave in močne mišice, predvsem medeničnega dna, trebuha in hrbta. Nove metode zdravljenja – kot je uporaba laserja, plazme, bogate s trombociti, radiofrekvence, elektrostimulacije – so lahko pomembni preventivni ukrepi. Po vsakem porodu lahko s temi metodami obnovimo vezivo in okrepimo mišice ter tako preprečimo razvoj težav.

Občutek imam, da v zadnjem času nekoliko bolj odprto govorimo o urinski inkontinenci pri ženskah. Morda pa premalo omenjamo to težavo pri moških.

Ali se lahko uhajanje urina pozdravi samo od sebe? 

Uhajanje urina, ki se razvije neposredno po porodu, lahko po nekaj mesecih izzveni. Sicer pa se inkontinenca ne pozdravi sama od sebe.

Kateri je znak za alarm, da moramo k zdravniku? 

Vsaka kapljica urina, ki uide nehotno, je znak, naj se ženska s svojim zdravnikom posvetuje, kako naprej. Lahko pa obišče center, kjer se ukvarjamo z ambulantnim zdravljenjem urinske inkontinence.

Katere so možnosti zdravljenja, ki jih predstavite ženskam, potem ko pridejo k vam na posvet? 

Po letu 2010 smo uvedli nove metode zdravljenja urinske inkontinence. Imela sem priložnost, da sem bila med začetniki pri uvajanju laserja in s trombociti bogate plazme prav za zdravljenje stresne urinske inkontinence in nekaterih drugih težav v ginekologiji, kot je suha nožnica, Lichen sclerosus, motnje v spolnosti. Sodelovala sem v mednarodni ekspertni skupini, ki je na podlagi rezultatov s postopkom FemiLift (CO2 laser) oblikovala smernice pri zdravljenju stresne urinske inkontinence. Naše skupne ugotovitve je prof. Yona Tadir predstavil na Beckman Laser Institute, univerzi Irvine v Kaliforniji, na mednarodni konferenci ASLMS v San Diegu. V Slovenijo sem pripeljala postopek FemiLift in plazmo, bogato s trombociti, ki se lahko uporablja kot samostojna metoda ali v kombinaciji z laserjem. Čeprav je bilo po svetu opravljenih že zelo veliko terapij s temi metodami in so bili doseženi zelo dobro rezultati, se trudimo, da s študijami podkrepimo njihovo vrednost.Vzroki za nastanek so različni, zato so tudi metode zdravljenja inkontinence različne. 

Da. Najprej je treba določiti tip urinske inkontinence. Predvsem pri prekomerno aktivnem sečnem mehurju in urgentni urinski inkontinenci so pogosto potrebni pregledi tudi pri nevrologu ali urologu. Kadar postavimo diagnozo prekomerno aktiven sečni mehur in urgentna urinska inkontinenca, laser ne pomaga. Delno lahko stanje popravimo s plazmo, bogato s trombociti. V našem medicinskem centru za zdravljenje prekomerno aktivnega sečnega mehurja in urgentne urinske inkontinence uporabljamo IVES nevromodulacijo, tehniko, pri kateri s posebnimi katetri, ki jih uvedemo v mehur, in specifičnimi električnimi impulzi ponovno treniramo mehur. Metodo lahko uporabljamo pri ženskah in moških ter z njo dosegamo odlične rezultate. Ta postopek v Sloveniji uporabljamo samo v medicinskem centru Kalliste. Laser okrepi vezivo, ki posledično dobro podpre sečnico in mehur, plazma, bogata s trombociti, regenerira in učvrsti tkivo pod sečnico ter regenerira živčne končiče, elektrostimulacija pa okrepi mišice medeničnega dna in sečnice. Kombinacija postopkov privede do najboljšega rezultata. Z ambulantnimi metodami dosegamo odlične rezultate. Včasih pa je operacija edina rešitev.