Včasih je veljalo, da imajo težave z visokim krvnim tlakom predvsem moški. To se v zadnjem času spreminja, predvsem kar zadeva ženske po 50. letu. Kje vidite ključne vzroke?

Težko bi rekli, da se težave z visokim krvnim tlakom spreminjajo v zadnjem času glede na spol. Zdi se, da razmerja ostajajo enaka, na splošno je večja pojavnost arterijske hipertenzije tako pri moških kot pri ženskah. Nekje do 50. leta je pri ženskah veliko manjša, nato se po 50. oziroma 60. letu starosti začne strmo dvigovati in je tudi pri starejših večja. Ni povsem jasno, kateri so vzroki, najverjetneje pa gre predvsem za razlike v hormonskem statusu; koncentracija estrogenov je povezana z večjo zaščito žensk pred srčno-žilnimi dogodki nekje do 55. leta, nato pa niso več enako zaščitene, kajti raven hormona upade in takrat so tudi veliko bolj dostopne za srčno-žilne dogodke. Ključni vzroki za večjo pojavnost arterijske hipertenzije so najverjetneje v načinu življenja, več sedenja, zmanjšanju fizične aktivnosti in nepravilne prehrane ter povečevanju telesne teže.

Uživanje kontracepcijskih tablet pri mlajših bi dejansko lahko povzročilo nastanek povišanega krvnega tlaka, zato je treba pri ženski, pri kateri odkrijemo hipertenzijo, izključiti kot vzrok tudi morebitno jemanje kontracepcijskih tablet. 

Ali drži, da so za ženske težave z ožiljem in srcem sokrive tudi kontracepcijske tablete, zaradi katerih se v menopavzi še bolj poruši hormonsko ravnovesje?

Uživanje kontracepcijskih tablet pri mlajših bi dejansko lahko povzročilo nastanek povišanega krvnega tlaka, zato je treba pri ženski, pri kateri odkrijemo hipertenzijo, izključiti kot vzrok tudi morebitno jemanje kontracepcijskih tablet. Kasneje v pomenopavzi pa hormonska nadomestna terapija navadno ne povzroča dvigov krvnega tlaka. Da bi uživanje kontracepcijskih tablet v mladosti sprožilo večje težave v menopavzi, doslej ni bilo dokazano.

Dogaja se tudi, da tiste, ki so imele v mladosti vedno prenizek krvni tlak, v menopavzi dobijo povišanega. Zakaj?

V strokovni literaturi ni dokazov, da bi ženske, ki so imele v mladosti prenizek krvni tlak, imele povišanega v menopavzi.Zdravniki predpisujejo bolnikom s hipertenzijo kopico zdravil, med katerimi se nekatera nemalokrat izkažejo kot neustrezna, zato jih, če bolniki na to seveda opozorijo, pač zamenjajo z drugimi. Vsak človek se odziva na zdravljenje malo drugače. Mar ni takšno igračkanje z zdravili tvegano?

Etiologija esencialne arterijske hipertenzije je zelo različna. Vzrokov, ki lahko povzročijo nastanek povišanega krvnega tlaka oziroma hipertenzije, je zelo veliko. Precej drugačni so pri različnih bolnikih. Vsak človek zato seveda na zdravljenje odreagira drugače, kajti ni povsem jasno, kateri mehanizem povzroča povišanje krvnega tlaka. Testiranja ob začetku zdravljenja posameznega bolnika žal še niso razvita. Prav zato imamo na razpolago pet skupin zdravil, ki jih v prvi vrsti izberemo za zdravljenje povišanega krvnega tlaka, in ne moremo vedeti, na katero se bo posameznih dobro odzval. Ob apliciranju določenega zdravila moramo seveda gledati oziroma meriti odziv znižanja krvnega tlaka, tako da se glede na to tudi odločimo o nadaljevanju oziroma zamenjavi zdravila. Največkrat je treba poseči po več zdravilih, tako imenovanem kombinacijskem zdravljenju, in tako vplivati na več mehanizmov, ki sprožajo povišan krvni tlak; zato velikokrat izberemo zdravljenje s fiksnimi kombinacijami, ko imamo več komponent zdravil združenih v eni tableti, in tako bolje in hitreje znižamo krvni tlak. Težko bi rekli, da se »igračkamo« z zdravili, ampak je to vsakdanja praksa tako pri nas kot povsod drugod po svetu, in žal ne obstajajo laboratorijski testi, s katerimi bi lahko enostavno testirali posamezne mehanizme povišanja krvnega tlaka pri vsakem hipertoniku.

Predvsem si je treba krvni tlak občasno izmeriti, da ne bi zamudili trenutka, ko je treba uvesti zdravljenje. Merjenje mora biti opravljeno pravilno, z nadlaktno manšeto in ustreznim merilnikom tlaka. 

Kakšen življenjski slog priporočate nekomu, ki ima že rahlo povišan krvni tlak, pa si nikakor ne želi pristati na tabletah? Katere vrste hrane, pijače in gibanja so najboljše? Menda hoja in plavanje?

Treba je upoštevati zdrav način življenja, kar pomeni veliko gibanja, manj soli v prehrani, zmanjšanje psihičnega stresa, normaliziranje telesne teže, redna rekreacija od dvakrat do trikrat tedensko – priporočamo aerobno aktivnost, ki ustreza posamezniku – pa seveda uživanje pijač brez sladkorja in izpolnitev dnevne potrebe po spanju. Predvsem si je treba krvni tlak občasno izmeriti, da ne bi zamudili trenutka, ko je treba uvesti zdravljenje. Merjenje mora biti opravljeno pravilno, z nadlaktno manšeto in ustreznim merilnikom tlaka.Kaj pa bi svetovali nekomu, ki ima prenizek krvni tlak – poleg pogoste rekreacije?

Svetovala bi mu uživanje več tekočin dnevno in pa nekoliko bolj slano hrano.