Včasih lahko že stres med pakiranjem in dejstvo, da ne prespiš v domači postelji, posredno sprožita bodisi zaprtje bodisi drisko ter napenjanje. Seveda je pametno imeti s seboj nujna zdravila iz lekarne, a takoj na začetku si je mogoče pomagati tudi s preverjenimi naravnimi pripravki in jedmi. Ni vrag, da ne bi med peterico predlogov iz ljudskega zdravilstva deloval vsaj eden, saj vsakomur odgovarja nekaj drugega.

Čaj za dojenčke

Komarček, janež in kumina urejajo prebavo. Foto: Beta7/Shutterstock

Klasično mešanico zdravilnih zelišč in semen, kot so komarček, janež in kumina, najlaže najdemo v čajih, namenjenih dojenčkom. Prav ti so izvrstna pijača za odrasle z neurejeno prebavo in jih ponujajo v skoraj vsaki prodajalni z živili, lahko pa jih seveda zmešamo tudi sami. Priljubljeni metin prevretek prav tako pomiri črevesje in preprečuje napenjanje. Pri driski je pijačo priporočljivo malo posladkati in dodati ščepec soli, da nadomestimo izgubo elektrolitov. 


Pijačo z elektroliti naredimo sami

Huda, ponavljajoča se driska je posebno nevarna, saj lahko hitro dehidriramo. V priročniku Rider's Digesta Zdravje iz kuhinje, izdanem pri založbi Mladinska knjiga, priporočajo ta recept za t. i. naredi sam pijačo z elektroliti, ki pomaga pri vzdrževanju ravnovesja v telesu: V vrč vlijemo skodelico jabolčnega soka, dve skodelici vode, dodamo žličko soli in sok ene limone ali limete. Shranimo v hladilniku in popijemo čez dan.

Kava ali cikorija

Znano je, da nas jutranja prava kava prej požene na stranišče, še posebno če smo hkrati jedli še sveže sadje. Še iz siromašnejših časov na naših tleh poznamo poceni različico kave, tj. cikorija oziroma navadni potrošnik, ki ima podobne spodbudne učinke na prebavo in hkrati spodbuja tek. V knjigi Užitne divje rastline, izdani pri založbi Narava, je zanimiv podatek, da so potrošnikove korenine od nekdaj pomemben pripomoček za vrače, ki naj bi z njihovo pomočjo dosegli neranljivost.

Stavimo na grenčine

Bazilika pomirja želodčne krče. Foto: Africa Studio/Shutterstock

Poleg zeliščnih prevretkov, ki so po navadi vsaj malo grenkega okusa, stavimo še na druge grenčine v živilih, saj prav tako podpirajo prebavo. Imajo namreč pomembno vlogo pri ponovnem vzpostavljanju kislo-bazičnega ravnotežja v organizmu. Z gojenjem pridelkov sicer vsebnost grenčin upada, a še vedno je mogoče najti odličen ekološko pridelan živež od endivije in radiča do ohrovta. Poskusite jedem dodati še izjemno okusno in aromatično svežo baziliko, ki pomirja želodčne krče.

Vsestransko sadje

Jabolko na dan lahko odžene tudi drisko in zaprtje stran. Kadar ga pojemo zjutraj na tešče, potem ko smo prej spili še malo mlačne vode z jabolčnim kisom ali limono, ukrepamo proti zaprtju. Tekoče blato bo prej postalo le še neljub spomin, če bomo zaužili naribano, potemnjeno, torej oksidirano jabolko. Kar zadeva sadje, pospešujejo prebavo še sveže borovnice, zapirajo pa posušeni plodovi. Lahko jih žvečimo ali skuhamo čaj; nekateri stavijo na prevretek v rdečem vinu.