Sonce lahko negativno vpliva na našo kožo, če se mu poleti pretirano izpostavljamo, posledice sončenja bomo drago plačali. Pordela koža je vidna posledica, a so še druge, ki sežejo precej globlje, kot doseže oko – ne pravimo zaman, da si koža vse zapomni, vse poškodbe sešteva, najhujše pa so tiste, ki smo si jih pridelali v otroštvu.

Poleti je koža pogosto suha, dehidrirana, neenakomerno pigmentirana, lušči se in je manj elastična, brez leska. Privoščimo ji predah in razvajanje, točneje, globinsko čiščenje, regeneracijo, intenzivno nego. Rešitev za kožo je intenzivno vlaženje (koža brez vode je groba in slabše prenaša škodljive vplive), pa tudi uživanje zadostnih količin antioksidantov ter hranil, ki prispevajo k zdravemu videzu, preprečujejo prezgodnje staranje kože in zmanjšujejo škodo, ki jo povzroča čezmerno nastavljanje sončnim žarkom.Suhost kože je relativno lahko rešiti oziroma preprečiti: treba je dovolj piti, tako ne bomo le preskrbeli telesa z zadostno tekočino, ampak tudi preprečili izsuševanje kože, in izberemo primerna sredstva za nego. Ker je treba nadomestiti tudi izgubljene lipide, se odločimo za mleko ali kremo: poleti zaradi lažje teksture poleti raje posegamo po losjonih, a vsaj občasno potrebujemo kremo, ki bo kožo navlažila in še nahranila. Poskrbimo tudi za piling, s katerim bomo odstranili mrtve celice in naredili prostor za nove, koža bo občutno mehkejša. Ne pozabimo na zdravo prehrano: jemo raznoliko, zlasti veliko zelenjave in sadja. Antioksidanti v njih varujejo kožo! Omejimo sol, ki iz telesa vleče vlago.

Pilinga ni treba kupovati: v oljčno olje (lahko tudi mandljevo ali jojobino) dodamo žličko sladkorja ali pa zdroba, tega lahko dodamo tudi v mleko. Z mešanico nežno zmasiramo vlažen obraz in vse telo. Ni treba, da smo grobi, vendar temeljiti!Masko, po kateri si bo koža hitro opomogla od vpliva sonca in soli, si lahko pripravimo sami, in sicer iz različnega sadja, tudi avokada. Bogat je s kalijem in vsebuje zdrave maščobe, zaradi katerih bo koža videti bolj sveža in bo imela zdrav lesk. Potrebujemo zrel avokado, zadostovala bo polovica. Stremo ga z vilico, mu dodamo žlico medu in žlico tople vode ter dobro premešamo. Zmes nanesemo na obraz, pri čemer se izogibamo predelu okoli oči, in pustimo delovati 15–20 minut. Potem speremo z mlačno vodo. Koža bo napeta in hidrirana.

Medtem ko čakamo, da bo maska opravila svoje, poskrbimo za zdravje še od znotraj: s sveže pripravljenim smutijem iz (preostanka) avokada in banane. Mimogrede: tudi to mešanico si lahko nanesemo na obraz.Pripravite si lahko tudi masko iz dveh žlic medu, dveh žlic mandljevega in oljčnega olja ter pol skodelice jogurta (polnomastnega in ekološkega). Sestavine dobro premešamo in nanesemo na očiščen obraz, pustite delovati 20 minut. Jogurt bo kožo navlažil, preprečeval prezgodnje staranje in zmanjšal razbarvanost, med bo kožo nahranil, olje pa obnovilo.

Kožo lahko nahranite tudi s karitejevim maslom: ta pomirja in vlaži. Vsebuje esencialne maščobne kisline, ki so z vitaminoma A in E nujne za vzdrževanje elastičnosti kože. Klinična študija je dokazala, da vsebuje tudi sestavine proti staranju kože, pomaga obnoviti kolagen.