Mlade čebule bo v prihodnjih mesecih nedvomno veliko na mizah, sploh ob jedeh z žara je ena ključnih sestavin pa tudi v solatah. Priljubljena vrsta zelenjave v toplih mesecih pa je tudi izjemno zdrava, so zadovoljni strokovnjaki.

Vsebuje veliko več vode kakor njena starejša sestra, njen vonj je mnogo bolj svež in nežen, okus pa veliko bolj prilagodljiv. Povrhu vsebuje manj ogljikovih hidratov pa tudi manj kalorij in beljakovin! Je bogata z minerali, vitamini in pomembnimi elementi, kot so fosfor, kalcij in kalij ter vitamini B, C in E ter provitaminom A, pa tudi z nekaterimi redkejšimi oligoelementi, kot je selen, ki krepi odpornost in se odlično odreže v boju s starostjo, mangan, ki uravnava delovanje živčnih prenašalcev, kobalt, ki preprečuje anemijo, in fluor, ki vzdržuje zdravje zob in kosti. Kot rečeno, odlikuje jo tudi vitamin C, ki ga je v mladi čebuli za skoraj štirikrat več kakor v stari: ta ga vsebuje približno 7 miligramov na 100 gramov, mlada pa 25.Kardiovaskularni sistem je zaradi mlade čebule varnejši, ugotavljajo strokovnjaki, saj ta pomaga odplakovati obloge po stenah žil in preprečuje nastajanje strdkov, čisti kri, krepi srce in spodbuja krvni obtok. Deluje tudi hipoglikemično in uravnava raven sladkorja v krvi, mlada čebula pa velja tudi za naravni antibiotik, saj preprečuje razmnoževanje mikrobov. In še, redno uživanje tega sočnega spomladanskega ploda skrbi za ustrezno količino holesterola, zmanjšuje tveganje za razvoj raka, predvsem na debelem črevesu, in spodbuja prebavo ter preprečuje napenjanje. Ker je diuretik, preprečuje zastajanje tekočin, sečne kamne in artritis, inhalacija nastrgane čebule pa blaži glavobol in migreno.

In če vas okus in posledičen zadah morda odvračata od uživanja tega spomladanskega darila, vas bo morda potolažil podatek, da bioflavonoid in močan antioksidant kvercetin, najznačilnejša sestavina mlade čebule, preprečuje vnetja in pomaga pri prehladu, kašlju in bronhitisu.