V zgodnjem poletju nas češnje s tržnice že privabljajo, slastne in zelo zdrave. Drobni sadeži spodbujajo prečiščevanje ledvic in izločanje strupov, v kombinaciji s semeni pa uravnavajo raven krvnega sladkorja in podaljšajo občutek sitosti. Obenem so blago odvajalo, zato bomo z njihovo pomočjo že čez nekaj tednov premagali lažje želodčne težave.

Koristne tudi za športnike

Raziskave so pokazale, da predvsem kisle češnje pozitivno vplivajo na zmanjševanje telesne teže. Ko so podganam v sicer visokokalorično hrano primešali češnjev prah, niso pridobile teže, v nasprotju s skupino podgan, ki je pojedla enako hrano, a brez dodanih češenj. V krvi prve skupine je bilo zaznati nižjo raven vnetnih markerjev, nižjo raven holesterola in trigliceridov kot pri drugih.Dobra vest je namenjena tudi športnikom. Zagotovo se po resnejši vadbi marsikomu zgodi, da zaradi bolečih mišic ne more niti prav sesti. Strokovnjaki pravijo, da češnjev sok pomaga. Premaga utrujenost in zmanjšuje vnetje mišic. Ko so preučevali maratonce, so eni skupini ponudili dvakrat dnevno ves teden (vse do začetka tekme) češnjev sok, drugi skupini pa placebo. Tisti, ki so pili pravi sok, so poročali o veliko manjši bolečini kot kolegi sotekači, ki so uživali lažne nadomestke.

Vir melatonina

Češnje so tudi naravno pomagalo pri osteoartrozi. Če kakovost vašega življenja onemogočajo otekli sklepi, vas motijo stranski učinki nesteroidnih protivnetnih zdravil, potem pijte in jejte – češnje. Ko so preučevali dvajset žensk med 40. in 70. letom z vnetno osteoartrozo, so ugotovili, da redno uživanje češnjevega soka (in to več tednov) zmanjša vrednost pomembnih vnetnih markerjev. Menda pa boste tudi laže zaspali. So namreč vir melatonina, hormona, ki ga sintetizira žleza češarika v možganih, ki nadzoruje, med drugim, našo zaspanost. Spet je raziskava pokazala, da so tisti, ki so zjutraj in zvečer spili češnjev sok, spali trdneje.Avtorica knjige letni časi v kuhinji Mateja Reš piše, da češnje lahko ublažijo težave z žolčem, odpravljajo žolčne kamne, zavirajo zobno gnilobo, znižujejo holesterol in nas ščitijo pred rakom. Vsebujejo precej silicija in železa. Prvi pomaga pri utrjevanju vezivnih tkiv in kalcifikaciji kosti, drugi pa je nepogrešljiv za tvorbo hemoglobina. 


Preizkusite še nekoliko drugačen recept za pikantno marmelado, recept najdete tukaj.