Melone (Cucumis melo) sodijo v družino bučnic. Poznamo veliko sort, za vse pa je značilno, da sadeži rastejo na viticah. Melone so različnih velikosti. Imajo zelo trdo lupino in sočno, osvežilno meso, v katerem so številne užitne pečke. Gre za izvorno tropsko rastlino, ki jo lahko vzgajamo tudi kot vzpenjavko. Potrebuje rodovitna tla z veliko humusa in dušika ter temperature nad 20 °C. Sadike lahko potaknemo konec marca, na zelo sončne, zavetne lege v razdalji enega metra. Obilen pridelek nam ponudi že ena sama, ko se razraste.

Nekateri trdijo, da so se že faraoni sladkali z melonami, podobnimi našim, drugi pišejo, da so jih še v 3. stoletju lahko jedli samo, če so jih močno začinili, in da so šele v 17. stoletju zaslovele zaradi sladkosti. 

Melona vsebuje kar 90 odstotkov vode, zato je odlična za hujšanje. Foto: Teri Virbickis/Shutterstock

Zdravilne učinkovine

Melone vsebujejo kalcij, magnezij, fosfor in železo, poleg tega pa še vitamina A in C ter dragocene sadne kisline. Sto gramov ima le 25 kalorij, kar pomeni, da je sadež zelo primeren za diete in odpravo odvečnih kilogramov. Izjemno zdrave so tudi za pogasitev žeje, saj vsebujejo kar 90 odstotkov vode. Organizmu vračajo številne minerale, ki jih telo izgublja pri potenju. Vsebujejo veliko folne kisline, zato so priporočljiva osvežitev za nosečnice in doječe matere. 


Melone še krepijo organizem, dobro delujejo na jetra, črevesje in kosti ter spodbujajo tek. Vseeno pa jih je treba uživati zmerno, saj lahko sprožijo prebavne motnje ali delujejo pretirano diuretično in odvajalno. 

Vonj razkriva svežino sadeža   

Melono pred nakupom vedno povohajte. Prijetno diši po sladkem? Potem ste izbrali pravo. Če vonj spominja na mošus, je to znak, da je sadež že preveč zrel. Takega raje ne kupite, saj lahko kaj hitro zgnije. Pri nakupu bodite pozorni tudi na pecelj. Če je zelo trd ali neenakomerno obarvan, lahko sklepate, da sadež še ni dovolj zrel, saj je pecelj zrele melone mehak. Doma jo lahko nekaj dni hranite pri sobni temperaturi, a stran od drugega sadja. Narezano je najbolje pojesti čim prej, v hladilniku pa je lahko dan ali dva. 


Najboljše kulinarične kombinacije 

Marsikdo trdi, da je melona najokusnejša sama, brez dodatkov, in da ne potrebuje nobene priprave. Sadež zgolj prerežemo, odstranimo pečke, narežemo in poobedek je pripravljen. Sladokusci dodajo še pršut ali kozji sir.

Vseeno je vredna naše domišljije. V Lombardiji servirni krožnik denimo prekrijejo z mladimi listi endivije in nanje zložijo koščke melone. Solijo, poprajo, prelijejo z olivnim oljem ter belim vinskim kisom in okrasijo z drobnjakom.

Zelo primerna sestavina je tudi za bovle, lahko pa iz nje izdolbemo kroglice, jih po potrebi sladkamo in postrežemo dobro ohlajene z vejicami mete. 

Foto: New Africa

Nežni melonin okus lepo dopolnjuje ostri ingver. V kozici na zmernem ognju približno pet minut kuhamo skodelico vode, ki ji dodamo pol skodelice sladkorja, štiri žlice limonovega soka in na drobno zribano svežo korenino ingverja. Ves čas mešamo. Sirup ohladimo in z njim prelijemo kroglice melone, postavimo za dve uri v hladilnik in postrežemo.