Davnega leta 1945 je Helene Deutsch, poljsko-ameriška psihoanalitičarka, Freudova sodelavka in ena prvih psihoanalitičark, specializiranih za ženske, v knjigi Psihologija ženske, Klimakterij zapisala, da je »menopavza 'delna smrt', ključni dogodek, ki ogroža feminilnost«. Časi se spreminjajo, z njimi pa tudi dojemanje menopavze kot obdobja tranzicije z visoko občutljivostjo za simptome.

Estrogen ni vse

Menopavza je več kot to; je razvojna faza v življenju ženske, ki spodbuja k emancipaciji, bilanci dosedanjega življenja, identitete in je lahko celo »nov začetek«. Povezujemo jo s številnimi simptomi, kot so utrujenost, težave s spominom, depresija in upad spolnega poželenja. Vprašanje pa je, kateri so dejanski znaki menopavze, katere pa ji jih pripisujemo. Upad estrogena že sam po sebi povzroči, da postanejo mišice krvnih žil bolj nestabilne – od tod tudi izraz vazomotorična labilnost, ki ga včasih uporabljajo za opis navalov vročine v glavo. Z upadom estrogena je povezana tudi suhost nožnice. Pa vendar, je količina estrogena edino merilo tega, kako se bo ženska soočala z menopavzo?Japonke so drugačne

Sociologi so prepričani, da psihološki dejavniki in sposobnost ženske, da se znajde v različnih vlogah v življenju in staranju, bistveno bolj »usodno« vplivajo na doživljanje menopavzekot upad estrogena. Tiste, ki so do menopavze negativne, poročajo o več neprijetnih simptomih, predvsem o utrujenosti in depresiji. Ni pa pomemben samo zorni kot, temveč tudi kultura bivanja. Ko so znanstveniki oddelka za klinično nevroznanost bolnišnice Karolinska v Stockholmu primerjali pojavnost simptomov menopavze po svetu, so opazili, da jih Japonke omenjajo bistveno manj kot ženske na Zahodu.

Nova moč

Raziskava je pokazala tudi, da za večino, ki so sodelovale pri raziskavi, menopavza pomeni novo svobodo, neodvisnost in nekakšen »obračun« preteklosti. Nesporno je, da je naravni psihološki mejnik, ki popolnoma upravičuje določeno mero žalovanja (za prejšnjim življenjem), a hkrati ponuja nove, čudovite prednosti. Petnajst odstotkov žensk v menopavzi ne občuti nobenih neprijetnih spremljajočih znakov, od preostalih 85 odstotkov pa velika večina zaznava razmeroma majhne spremljajoče pojave, ki prej ali slej izginejo. Veliko jih v tem obdobju začuti v sebi novo moč in ustvarjalno energijo.Ljubezen ostane

Pri večini se telesne spremembe dogajajo postopoma. Mnoge ne razumejo, da ščitnica deluje še pet do deset let, tudi ko jajčniki nazadnje prenehajo izločati spolni hormon estrogen, in med drugimi hormoni proizvaja testosteron. To pomeni, da ste brez blažilnega učinka estrogena bolj seksi, bolj podjetni in bolj učinkoviti. Nihče vam tudi ne pove, da ni tako zelo pomembno, če se spolno poželenje nekoliko zmanjša, saj gledate zdaj na življenje z drugega zornega kota, brez vzponov in padcev. Partnersko razmerje, ki je bilo do tedaj dobro, se bo nadaljevalo, saj se ljubita. Ljubeči odnosi, ki se ohranijo do poznih let, so dvakrat močnejši, saj so preživeli viharno obdobje. Menopavza je za žensko nekaj povsem običajnega, a veliko laže bo živela z njo, če se bo ognila stereotipom in negativnemu doživljanju spreminjanja svojega telesa.