Pitje alkohola med nosečnostjo lahko privede do številnih negativnih posledic, kot so spontani splav, odmrtje ploda, prezgodnji porod ali rojstvo otroka s spektrom fetalnih alkoholnih motenj, saj alkohol vpliva na razvoj in rast zarodka. Najtežja izmed teh je fetalni alkoholni sindrom, katere glavne značilnosti so zastoj rasti in prizadetost osrednjega živčevja otroka, osebe pa imajo tudi značilne obrazne poteze. Natančno število otrok, ki se rodijo s posledicami uživanja alkohola med nosečnostjo, ni znano. Ocene tujih strokovnjakov kažejo, da se v Sloveniji na leto rodi okoli 80 otrok s fetalnim alkoholnim sindromom, vseh otrok s posledicami izpostavljenosti alkoholu pred rojstvom pa se rodi približno petkrat več.

»Alkohol škodljivo vpliva na razvoj otroka že od samega začetka. V nosečnosti zato ni varnega obdobja za pitje alkohola, ni varne alkoholne pijače in ni varne količine alkohola. Mnogi menijo, da je v času nosečnosti dobro spiti kozarec rdečega vina, a to ne drži. Ravno nasprotno, alkohol je tudi toksičen, rakotvoren in dolgoročno povzroča slabokrvnost,« pojasnjuje Marjetka Hovnik Keršmanc z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 

In čeprav se o škodljivih učinkih alkohola na nosečnost opozarja bodoče matere, pa novejše raziskave kažejo, da na zdravje potomcev in celo naslednjih generacij potomcev vplivajo tudi očetove pivske navade. Očetovo pitje alkohola med drugim vpliva na partneričino pitje alkohola med nosečnostjo, na zdravje, na izide nosečnosti, zdravje in življenje otroka po rojstvu. Verjetnost, da bo nosečnica pila alkohol, je večja, če pije tudi njen partner, navaja NIJZ, njihova sodelavka Maja Roškar pa ob tem poudarja: »Pomembno je, da partnerji spodbujajo in podpirajo partnerko in se ji pridružijo pri skupni odločitvi, da ne pijeta alkohola že takrat, ko načrtujeta nosečnost in nato skozi celo nosečnost, v nasprotnem primeru lahko škodijo zdravju in dobrobiti svojega še nerojenega otroka.« 

Preberite še: 

Slovenka, ki se je izobraževala pri kraljici pospravljanja Marie Kondo