Alojin gel

Ledu raje ne uporabljajmo, vsaj neposredno na opečeni koži, saj jo bo še bolj razdražil. Raje se hladimo s tanko namazano plastjo želatinaste srčike listov rastline aloje. Njen gel deluje tako negovalno kot protivnetno.

Čebelji pridelki

Menda so že naši predniki v pradavnini vedeli, da je prvovrstno zdravilo med, saj razkužuje in celi rane. Na opekline položimo čisto krpo ali brisačo, ki smo jo prej namočili v mešanici prekuhane vode, žlice domačega medu in nekaj kapljic propolisa.

Čaj

Kožo pomirja, pospešuje njeno regeneracijo in blaži bolečine obkladek z ohlajenim čajem iz sivkinih in kamiličnih cvetov ter žajbljevih lističev.

4 Jabolčni kis

Tako kot eno jabolko na dan odžene zdravnika stran, tudi kozarček jabolčnega kisa v topli, a nikakor vroči kopeli umiri neprijetno srbenje zaradi pretiranega izpostavljanja soncu.

5 Mlečni izdelki

Olajšanje lahko prav tako prinese kateri od ne prehladnih mlečnih izdelkov od mleka in jogurta oziroma pinjenca do skute. Po petnajstih minutah delovanja speremo z mlačno vodo.

6 Krompir

Modre ženske prednice so vedele, da je mogoče vročico pregnati iz telesa s tanko narezanim krompirjem, položenim na stopala in dlani. Podobno se zgodi, ko ta priljubljena zelenjava pride v stik s pregreto kožo.

Ovseni kosmiči

Pri negi in umirjanju vzdražene kože se odlično izkažejo ovseni kosmiči. Dajmo jih v najlonsko nogavico, jo zavežimo in držimo pod vročim curkom vode, ko jo natakamo v kad. Vanjo se seveda odpravimo šele, ko se kopel primerno ohladi.

8 Soda bikarbona

Pri kopanju ne gre pozabiti na še en primeren dodatek, ki ščiti in blaži vnetja oziroma deluje protibakterijsko, to je soda bikarbona. Za eno pest je bo dovolj.