1 Od virusov do alkohola

Porušen imunski sistem, okužba z virusi, ki povzročajo hepatitis A, B in C, ter alkoholizem sodijo med poglavitne krivce slabega delovanja jeter. Odvisnost od alkohola prej ali slej načne duševno in telesno zdravje posameznika, a jetrom lahko škoduje že tako imenovano zmerno pitje. To pomeni, da ženska popije približno šest decilitrov alkoholne pijače na teden, moški pa v istem obdobju enajst. Kdor si torej vsak dan ob kosilu ali večerji privošči kozarec ali dva, je že v nevarnosti. 

Nasvet: V intimne odnose se zapletimo le z zaupanja vredno osebo in recimo ne škodljivim omamam!

2 Pretiravanje s sladkorjem

Sladke gazirane pijače z vsemi mogočimi dodatki niso edine negativke, ki posredno sprožajo okvare jeter, debelost, sladkorno bolezen in podobne kronične bolezni. Danes že skoraj v vseh živilih, tudi če niso sladkarije, najdemo sladkor in njemu podobna sladila. Primer so konzervirane omake za testenine, paštete in podobni mesni proizvodi. Telo se navadi sladkorja podobno kot kofeina v kavi, prevelika količina pa lahko privede celo do zamaščenosti jeter. 

Nasvet: Pijmo vodo! Sladice in sladkarije izdelajmo sami, saj imamo tako vsaj približen nadzor nad sestavinami!

3 Cenena prazna hrana

Procesirana, industrijsko predelana hrana je kljub kopici vitaminskih dodatkov, ki naj bi jo bogatili, pogosto zelo prazna, osiromašena. Ne le skoraj povsod prisotni sladkor, težavne so tudi velike količine najrazličnejših konzervansov, soli, umetnih barvil in nekakovostnih maščob. Vse našteto med drugim najdemo v hitri prehrani, ki je ne ponujajo zgolj globalno razvpite prehranske verige, temveč številne manjše prodajalne s toplimi pekovskimi in drugimi prigrizki, tudi nekateri gostinci. 

Nasvet: Najpogosteje uživajmo doma pripravljene obroke, sestavljene iz svežih sestavin!

4 Prehitro požiranje

Tako imenovani napredni zahodni svet sledi logiki, da bi stvari, ki jih počnemo danes, morali narediti že včeraj. Nič nenavadnega torej, da se tudi prehranjujemo po tem vzoru: hrane ne prežvečimo dobro in jo goltamo kot sestradani volkovi. S tem seveda jetrom nalagamo še več dela, saj prehitevamo proces prebave in presnove; ta se začne že v ustni votlini z mehanskim mletjem živil na manjše kose, ki se mešajo s slino. Opisana uvodna stopnja prebave naj bi potekala le v stanju posameznikove sproščenosti. 

Nasvet: Jejmo počasi in umirjeno, uživajmo v okusih!

5 Čezmerna teža

Nezdrav življenjski slog, ki vključuje večurno sedenje pred računalniškimi in drugimi zasloni, slabo in neredno prehrano ter premalo gibanja, zlahka pelje v debelost. Čezmerno telesno težo sicer ponekod prikazujejo kot eno od modnih smernic, a dejstvo je, da ni nič manj škodljiva kot nenadzorovano pitje alkohola. Najbolj ogrožajoča je trebušna debelost in običajno, ko posameznik primerno shujša, tudi težave z jetri izzvenijo. 

Nasvet: Odkrijmo, katera vrste vadbe nas veseli, in se ji redno posvečajmo!

6 Tableta na tableto

Kdor mora vsakodnevno uživati zdravila, naj bo pozoren na to, ali hkrati jemlje še kakšna prehranska dopolnila, ter se o medsebojnih učinkih posvetuje z osebnim zdravnikom oziroma specialistom. Tudi določene protibolečinske tablete, ki jih je mogoče kupiti brez recepta, lahko ob dolgotrajnem jemanju škodujejo jetrom. Povsem nedolžni niso niti proizvodi z vitamini in minerali; to velja v prvi vrsti za prehranska dopolnila z vitaminom A. 

Nasvet: Zdravila in prehranske dodatke jemljimo takrat, ko je to res neizogibno!

7 Kajenje, čistila in pesticidi

Tobačni plin zaradi strupenih snovi ne pušča negativnih sledov le na pljučih, temveč škoduje tudi jetrom, katerih bistvena naloga je, da čistijo kri. Nevarnim snovem smo lahko prav tako izpostavljeni med čiščenjem stanovanja, kadar uporabljamo agresivne kemikalije ter se ne zaščitimo s primerno masko oziroma prostor ustrezno prezračimo. Težavni so tudi pesticidi, s katerimi sta prepogosto prepojena sadje in zelenjava, ki ju uživamo vsakodnevno. 

Nasvet: Ves živež dobro operimo in poskusimo kar najbolj omejiti strupe vseh vrst!