Ne glede na to, ali gre za jutranji obred pitja kave, začetek novega projekta, pripravo na izpit ali neizogibno povabilo na kavo, si večina ljudi najverjetneje težko predstavlja dober začetek brez enega od najbolj priljubljenih napitkov na svetu – kave.  

1. Kava je sadje z dolgo zgodovino 

Kava je sadje, ki raste na steblu zimzelenega grma in olesenelih vej, ki poganjajo naravnost iz zemlje in lahko zrastejo celo do nekaj metrov v višino. Zrel plod je temno rdeče barve, spominja na češnjo, vsebuje pa dve semeni. O tem, kako je kava postala to, kar je danes, pripoveduje legenda, po kateri je pastir z imenom Khaldi opazil, da so njegove koze polne energije, potem ko so jedle plodove s tega grma. Ko je to videl, se je odločil, da bo tudi sam poskusil te plodove, a je bil grenko presenečen nad okusom, zato jih je vrgel v ogenj. Kmalu se je začel širiti čudovit vonj in po legendi je tako nastala prva pražena kava na svetu.  

Foto: bonga1965/Shutterstock


2. Kofein je naravni pesticid kave 

Kofein je alkaloid ksantina, ki je v listih, semenih in plodovih rastlin, kot je kava. Zaslužen je za grenak okus kave, deluje pa tudi kot stimulans. V večjih količinah povzroča dehidracijo, v optimalnih količinah pa ima številne pozitivne učinke – pospeši presnovo, spodbudi motorične sposobnosti in je vir antioksidantov. Po nekaterih raziskavah je povezan tudi z zmanjšanjem tveganja za nastanek Parkinsonove bolezni! Kljub temu pa je zaradi svojega poživljajočega učinka dobro upoštevati evropska priporočila pri uživanju kofeina, ki pravijo, da odrasla oseba ne sme zaužiti več kot 400 mg kofeina na dan. Samo za primerjavo – ena skodelica espressa v povprečju vsebuje približno 80 mg kofeina. Precej spodbudno za vse ljubitelje kave! 

3. Čeprav obstaja več kot 100 vrst, sta najpogosteje uporabljeni le dve vrsti kave 

Dve najbolj znani vrsti kave sta Arabica in Robusta. Arabica, ki predstavlja 70 odstotkov svetovne proizvodnje kave, izvira iz prvotnih kavnih dreves, odkritih v Etiopiji. Ima majhen odstotek kofeina, zaradi česar je bolj občutljiva za temperature, bolezni in parazite. Raste na nadmorski višini med 800 in 2600 metrov, na plantažah pa jo vzgajajo predvsem v Južni Ameriki, kjer poteka kar 45 odstotkov svetovne proizvodnje. Na drugi strani pa Robusta predstavlja okoli 30 odstotkov svetovne proizvodnje kave. Je bogata s kofeinom, zaradi česar je odpornejša proti zunanjim vplivom. Največ jo pridelujejo v osrednji in zahodni Afriki, delih jugozahodne Azije in v Braziliji. Raste na nadmorski višini od 0 do 900 metrov, nekaj let je bila pogosto zanemarjena in se je industrijsko predelovala, kar je povzročilo njeno slabšo kakovost. 

Foto: Rattanapol/Shutterstock


4. Finci popijejo največ kave v Evropi 

Čeprav se v tem delu Evrope radi pohvalimo z našo kulturo pitja kave in nam gredo kar lasje pokonci, ko kdo espresso imenuje ekspresso, so Finci pravzaprav tisti evropski narod, ki popije največ kave na prebivalca – kar 10,35 kg na prebivalca na leto!  Za primerjavo – Hrvati popijejo 4,15 kg kave, medtem ko Slovenci 4,61 kg.  

5. Kava brez kofeina vsebuje kofein! 

Nemogoče je popolnoma odstraniti kofein iz kave, zato kava brez kofeina vsebuje malo kofeina. Po zakonskih predpisih v praženi kavi ne sme biti več kot 0,1 odstotka kofeina ali 0,3 odstotka v instant kavi, kar je približno 2 do 4 miligrame na skodelico. Če vemo, da espresso vsebuje 80 miligramov na skodelico, vidimo, da gre za zanemarljive količine, tako da lahko brez strahu kadar koli v dnevu popijete brezkofeinsko kavo! 

Foto: PH888/Shutterstock

6. Na svetu je več kot 80 različnih znamk kave 

Da je kava izjemno priljubljena, govori tudi to, da je na svetu več kot 80 različnih znamk kave. Pravi ljubitelji kave zlahka prepoznajo kakovost posamezne znamke in ne sprejemajo kompromisov. Ena od blagovnih znamk, ki ne sprejema kompromisov glede kakovosti svoje kave, je Costa Coffee, kar najbolje opiše njena zgodba o nastanku. Blagovno znamko Costa Coffee sta leta 1971 v Londonu ustanovila brata Sergio in Bruno Costa, priseljenca iz Italije. Brata Costa sta preizkusila kar 112 mešanic, preden sta se odločila za tisto, ki si bo zaslužila nositi naziv Signature Blend – legendarne mešanice, po kateri sta postala prepoznavna. Danes je manj kot 5 odstotkov zrn kave na svetu dovolj dobrih za kavo Costa Coffee, poslanstvo, s katerim sta brata Costa želela rešiti svet pred solidno kavo, pa tako še vedno živi. Vsa zrna, ki jih uporabljajo imajo certifikat organizacije Rainforest Alliance, spoštujejo pa tudi druge standarde, ki ščitijo rastlinski in živalski svet, naravne habitate, delavske pravice in lokalne skupnosti. 

Preberite še: 

kava