Zajtrk ali dopoldanska malica
Smuti, ki prebudi Zamrznjeno banano v mešalniku zmešamo s svežo špinačo, ananasovim sokom in ščepcem cimeta. Pijačo, po želji okrašeno še z olupljenimi pistacijami, je treba popiti takoj, da ne oksidira. |
Kosmiči s kivijem in grozdjem Ovsene kosmiče prelijemo z nehomogeniziranim mlekom ali navadnim jogurtom, malce sladkamo z medom, čezenj pa lično položimo na koleščke narezan ravno prav zrel olupljen kivi in jagode zelenega grozdja brez pečk. |
Sendvič z avokadom in jajcem Polnozrnato žemljico ali kos kruha obložimo z avokadom, oprano solato in poširanim jajcem. Malo solimo in popramo. Komur prija, naj doda še malo graha. |
Kosilo
Kumarična omaka s pirejem in peteršiljem Na olivnem olju spražimo drobno nasekljano čebulo, dodamo tanko narezane olupljene kumare, lovorov list, strt česen, solimo, popramo in prilijemo sladko smetano. Priložimo pire krompir s kislo smetano, potresen z narezanim svežim peteršiljem. |
Brokolijeva juha z gobami in sirom Na maslu popraženi čebuli dodamo brokoli in zalijemo z vodo; kuhanega zmešamo s paličnim mešalnikom, začinimo, dodamo strt česen in narezane pražene, rahlo osoljene šampinjone. Potresemo z nastrganim sirom in pojemo s kosom dobrega kruha. |
Testenine z drugačnim pestom Namesto klasičnega pesta iz bazilike in pinjol poskusimo to: v mešalniku zmeljemo orehe in ohrovt ali blitvo. Seveda moramo dodati še stisnjen svež česen, parmezan, olivno olje in sol. Poleg omake damo na testenine še popečene bučke. |
Večerja ali popoldanska malica
Solata s piščancem in kruhovimi kockami Navadno zeleno solato in rukolo operemo in začinimo s soljo, jabolčnim kisom in olivnim oljem ter dodamo popečene koščke piščanca in olupljenega, ravno prav zrelega avokada ter na zeliščih in maslu popečene kocke kruha. |
Posladek z vaniljo in meto V maso zmešamo prej namočene, torej zmehčane indijske oreščke, kokosovo maslo, ščepec soli, žlico sladkorja in limonov sok. Damo v kozarec, prelijemo z mešanico mandljeve moke, sladke smetane, vaniljevega sladkorja in sveže mete. |
Ohrovtov čips Kodrolistnemu ohrovtu odstranimo žile in ga dobro osušenega prepojimo z mešanico zmletih mandljev ali indijskih oreščkov, olivnega olja, soli, nastrganega sira in kajenskega popra. Pečemo v pekaču, dokler ohrovt ne postane hrustljav. |
Začimbne mešanice
Za uravnavanje sladkorja (sladke jedi): 1 jušna žlica cimeta, 1 čajna žlička mletega ingverja, ½ čajne žličke sveže mletih klinčkov, ½ čajne žličke mletega pimenta, ¼ čajne žličke muškatnega oreščka |
Za čiščenje ožilja (sestavine za 2,5 dcl pripravka): 0,5 dcl soka svežega ingverja, 0,5 dcl soka svežega česna, 0,5 dcl limonovega soka, 0,5 dcl domačega jabolčnega kisa, 0,5 dcl cvetličnega medu |
Za lajšanje revmatičnih težav (primerno za slane jedi in čaje): 2 žlici sveže sesekljane bazilike, 2 žlici sveže sesekljanega origana, 2 žlici sveže stisnjenega ingverjevega soka (ali 1 žlica ingverja v prahu), 1 žlica kurkume v prahu |
(Vir: Ščepec ustvarjanja, Kako od začimb dobiti največ, založba Jasno in glasno) |
Onaplus.si lahko sledite tudi na Facebooku: