Zavezniške sile si želijo obračunati z režimom Bašarja Asada, ki naj bi skrival kemično orožje, zato so tudi njihovi cilji bili znanstveni raziskovalni objekt v Damasku, skladišče kemičnega orožja zahodno od Homsa, skladišče opreme za uporabo kemičnega orožja, prav tako v bližini Homsa, kot je na tiskovni konferenci napovedal general Joseph Dunford, toda po poročanju sirske televizije so domače sile prestregle več kot ducat izstrelkov, tako da je poškodovan samo en objekt v Damasku, je pa ranjenih več ljudi. Številni Sirci so se po napadih v znak nasprotovanja ameriškemu posredovanju podali na ulice, Rusija pa je najostreje obsodila napad in zahtevala sklic izredne seje Varnostnega sveta OZN.Kot rečeno, sta se napadu pridružili tudi Velika Britanija Francija, kajti druge možnosti preprosto nista videli, sta pojasnila voditelja Theresa May in Emmanuel Macron ter opomnila, da je bila z nedavnim napadom s kemičnim orožjem v Dumi meja prekoračena. Ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov je napade opredelil kot grožnjo Rusiji in celo žalitev ruskega predsednika Vladimirja Putina ter izjavil, da imajo ZDA največje zaloge kemičnega orožja na svetu in da nikakor nimajo pravice obsojati drugih. Ameriški predsednik Donald Trump pa je z vojaško akcijo nadvse zadovoljen, kot je objavil na twitterju: "Popolno izveden sinočnji napad. Hvala Franciji in Veliki Britaniji za njuno modrost in moč njune dobre vojske. Rezultat ne bi mogel biti boljši. Naloga opravljena!" Ameriško obrambno ministrstvo je potrdilo Trumpove besede in sočasno sporočilo, da "v Siriji ne iščejo konflikta". Napadi bodo sirski program proizvodnje kemičnega orožja premaknili nekaj let nazaj, so še prepričani.
Ameriški predsednik je napovedal, da se bodo napadi vrstili, dokler režim ne bo ustavil uporabe kemičnega orožja. Obenem pa je zagotovil, da si ZDA ne želijo neskončne prisotnosti v Siriji in se bodo od tam umaknile, ko bo Islamska država popolnoma poražena.

Na napade se je odzval tudi slovenski politični vrh. Premier Miro Cerar je vojaško posredovanje podprl: "Vojaško operacijo treh zavezniških držav razumem kot poskus uničenja preostalih zmogljivosti sirskih oboroženih sil, ki so namenjene morebitni proizvodnji in uporabi kemičnega orožja. Zato izražam podporo aktivnostim, ki so usmerjene proti vojaškim ciljem in katerih namen je zagotoviti, da sirske oblasti ne bodo več razpolagale z možnostjo uporabe kemičnega orožja." Tudi iz ministrstva za zunanje zadeve pod vodstvom so izrazili "podporo aktivnostim, usmerjenim proti vojaškim ciljem, katerih namen je zagotoviti, da sirske oblasti ne bodo več razpolagale z možnostjo uporabe kemičnega orožja. Vojaško operacijo treh zavezniških držav - ZDA, Francije in Združenega kraljestva - razumemo kot poskus uničenja preostalih zmogljivosti sirskih oboroženih sil, ki so namenjene uporabi kemičnega orožja." Predsednik DZ Milan Brglez, ki je prav tako obsodil vsakršno uporabo kemičnega orožja, pa je izrazil obžalovanje, da so Francija, Velika Britanija in Združene države Amerike ponoči brez avtorizacije Varnostnega sveta ZN-a napadle Sirijo.