Praznična peka

Zavihanka s skuto in orehi

Tale zavihanka je skoraj kot potica, a mnogo lažja za pripravo. Preizkusite in poskusite!

Sestavine

  • Za testo:
  • 500 g moke
  • 30 g kvasa
  • 10 g soli
  • 50 g sladkorja
  • 60 g olja
  • 200 ml toplega mleka
  • Za orehov nadev:
  • 100 g zmletih orehov
  • 200 g kisle smetane
  • 50 g sladkorja
  • Za skutni nadev:
  • 500 g skute
  • 400 g kisle smetane
  • 50 g jajc (pribl. 1)
  • 6 g vaniljevega sladkorja
  • 70 g kristalnega sladkorja
  • Za premaz:
  • 200 g kisle smetane

Priprava

  1. 1Moko presejemo v skledo in na rob dodamo sol.
  2. 2V moko naredimo jamico in vanjo damo sladkor, olje, nadrobljen kvas in na 38 °C segreto mleko.
  3. 3Zgnetemo gladko, homogeno testo.
  4. 4Pokrijemo ga s suho krpo in pustimo na pomokani delovni površini vzhajati 30 minut.
  5. 5Medtem v eni skledi zmešamo sestavine za orehov nadev.
  6. 6Nato v drugi skledi dobro pretlačimo skuto in dodamo preostale sestavine za skutni nadev. Dobro jih premešamo.
  7. 7Vzhajano testo razvaljamo v krog premera 50 cm, tako da robovi segajo čez rob pekača.
  8. 8Po testu najprej razmažemo orehov nadev za prst od roba testa, nato po njem razmažemo še skutni nadev.
  9. 9Robove testa zavihamo navznoter proti nadevu.
  10. 10Zavihanko s skuto in orehi pečemo 35 minut pri 180 °C.
  11. 11Pet minut pred koncem pečenja jo premažemo s kislo smetano.
  12. 12Kvašena zavihanka je najboljša še topla.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE