Vprašajte strokovnjaka

Zaradi mobinga razmišljam, da bom morala zapustiti dobro službo

Očitno sem tudi sama žrtev »podivjanega« šefa v našem podjetju. Zaposlena sem v trgovini kot šefinja prodajnega oddelka za akustiko. Podjetje že dlje vodi direktor, ki pa je v zadnjem letu postal – milo rečeno – nemogoč. Primitiven, agresiven, bolestno materialistično usmerjen. Vsi, ki sem jih doslej vprašala za nasvet glede njegovega vedenja, so prepoznali očiten mobing. Zdaj resno razmišljam, da bi zaradi mobinga izredno odpovedala pogodbo o zaposlitvi. Zelo bom vesela vašega nasveta, ali to lahko naredim in kakšni so pogoji za to. Hvala. 

Zaposlena

Delodajalca morate najprej pisno opomniti na izpolnitev obveznosti in o kršitvah pisno obvestiti inšpektorat za delo

Zahvaljujem se vam za (žal) izjemno aktualno vprašanje. Pojav »osebkov«, kakršnega omenjate, je logična posledica sadomazohističnih neoliberalnih poslovnih odnosov, ki vladajo v marsikaterem (praviloma manj uglednem) slovenskem podjetju. Za taka podjetja je namreč značilno, da lastniki dopustijo, da se na menedžerske položaje povzpnejo nešolani tretjerazredni psihotiki, ki v podjetju, ki da nekaj nase, ne bi imeli niti najmanjših možnosti, da bi se zaposlili na nižjih menedžerskih položajih, kaj šele na vodilnih.

Moram pa obenem opozoriti na naivnost in lagodnost (ali pa razlog tiči v ekonomski nuji?) posameznikov, ki se v takih spornih podjetjih zaposlujejo. Če ste namreč zaposleni na položaju šefinje nekega oddelka, ste se morali verjetno že izkazati z določenimi sposobnostmi, da ste sploh zasedli tak položaj, kar pomeni, da na trgu dela nimate povsem nekonkurenčnega položaja in bi se najbrž lahko zaposlili tudi kje drugje – a očitno kljub kritičnim odnosom v podjetju v njem že (pre)dolgo vztrajate.

Zaradi mobinga je mogoče izredno odpovedati pogodbo o zaposlitvi. 111. člen zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) namreč določa, da lahko delavec izredno odpove pogodbo o zaposlitvi tudi, če delodajalec ni zagotovil varstva pred trpinčenjem na delovnem mestu. Dodatni pogoj je, da obstaja tako stanje, v skladu s katerim, ob upoštevanju vseh okoliščin in interesov tako delavca kot tudi delodajalca, ni več mogoče nadaljevati delovnega razmerja do izteka odpovednega roka oziroma do poteka časa, za katerega je bila sklenjena pogodba o zaposlitvi.

Pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi morate delodajalca najprej pisno opomniti na izpolnitev obveznosti in o kršitvah pisno obvestiti inšpektorat za delo. Če delodajalec v treh delovnih dneh po prejemu vašega pisnega opomina ne bo izpolnil svoje obveznosti iz delovnega razmerja oziroma ne bo odpravil kršitve (torej odpravil mobinga), boste lahko izredno odpovedali pogodbo o zaposlitvi v nadaljnjem 30-dnevnem roku od ugotovitve razloga za izredno odpoved (mobinga) in najkasneje v šestih mesecih od nastanka tega razloga (mobinga).

V primeru krivdnega razloga na strani delodajalca, ki pa ima vse znake kaznivega dejanja, lahko odpoveste pogodbo o zaposlitvi v 30 dneh od ugotovitve razloga za izredno odpoved (mobinga) in storilca celo ves čas, ko je možen kazenski pregon.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE