Vprašajte strokovnjaka

Zaljubim se v moške, ki so nedosegljivi

Stara sem 28 let in moram povedati, da še nikoli nisem imela obojestranskega vzajemnega razmerja. To me zelo mori. Počutim se osamljeno in ničvredno. Imela sem sicer veliko avantur, spoznala sem veliko moških, tudi takšnih, ki so pokazali naklonjenost do mene. Ampak kljub druženju ne morem do njih nikoli ničesar čutiti. Preprosto me ne zanimajo. Zaljubim pa se vedno v moške, ki so zame nedosegljivi oziroma mi ponudijo samo košček tako želene ljubezni. Po druženju z njimi se počutim še bolj osamljeno. Zelo si želim njihove ljubezni, a vem, da je ne bom dobila. Nenormalno veliko sanjarim, fantaziram in si slikam prizore, ki se ne bodo zgodili. Očitno me privlači nedosegljivo, ampak ne razumem, zakaj je tako. Zakaj imam zakoreninjene takšne vzorce, ki jih ne znam spremeniti? Vedno ena in ista zgodba. Nisem razvajena, samo želela bi si spoznati nekoga, ki bi do mene čutil enako kot jaz do njega. Ali je to tako težko? V preteklosti sem jemala antidepresive zaradi anksioznosti in paničnih napadov, ki so bili v večini posledica moje pasivne in neodločne osebnosti. Danes se dobro počutim. Moram povedati, da sem imela srečno otroštvo. Nikoli mi ni nič manjkalo, samo oče je bil nekoliko čustveno odsoten. Takšen je še zdaj. Mogoče bi lahko to bil vzrok. Sicer imam dobro službo in sem privlačnega videza. Zelo bi si želela odgovora.


Osamljena

Sreča čaka tudi na vas

Ko navezujemo stike z ljudmi, ki se nam zdijo primerni, da bi postali naše partnerice ali partnerji, pristopamo do njih na podlagi fantazem, to je kreacij naše domišljije. V te osebe projiciramo naše fantazije in v njih vidimo le tisto, kar fantazmo dela realno. Ker je ta proces obojestranski, torej gre za srečanje dveh fantazem, bi se morali vsaj približno ujemati. Takšno ujemanje pa je v resničnem svetu redko. Z drugimi besedami, zelo redko se lastnosti osebe ujemajo s tem, kar smo si v fantaziji o njej naslikali. In ker gre za obojestranski proces, je prava loterija, da se najdeta pravi osebi.

Če se nam pogosto zgodi, da ne najdemo ustreznega ujemanja med našimi predstavami in resničnostjo, nas to začne moriti. Občutkom osamljenosti, ki so logična posledica, saj smo sami in brez partnerice/partnerja, se lahko pridružijo še občutki ničvrednosti, saj se nam zdi očitno, da je z nami nekaj narobe. V takšnih trenutkih se nam zdi, da na ulici srečujemo samo zaljubljene pare, ki se držijo za roke, ali nasmejane obraze mimoidočih, ki hitijo v objem njim drage osebe. Vse okoli nas je videti veliko sreče, le mi je nismo deležni oziroma se nam zdi nedosegljiva. Toda tudi to je le fantazma, ki je plod naše domišljije in jo projiciramo v zunanji svet.

V resnici je takšne sreče med ljudmi malo. Privlači pa nas kot magnet, in to ne glede na spol. Da si je želite tudi vi, je nekaj najbolj temeljno človeškega in nikakor ni znak razvajenosti.

Težko je reči, zakaj se vam ta sreča še ni nasmehnila. Lahko da gre za vzorce, ki jih omenjate, torej vaš slog odnosov do drugih ljudi. Te si pridobimo že zelo zgodaj, v primarni družini. Za dekleta je zelo pomemben odnos z očetom. Ta postane vzorec za kasnejše odnose z moškimi. Če je bil vaš oče čustveno odsoten, potem vas zelo verjetno privlačijo moški, ki delujejo čustveno odsotno. Zaljubite se v njih, na drugi strani pa naletite na led. Fantazmi se nikakor ne ujemata. Vaša in njihova pričakovanja so različna.

Tisti moški pa, ki do vas pokažejo naklonjenost, se ne ujemajo s podobo in pričakovanji, ki so vam domača, poznana ter varna in so odsev izkušnje odnosa z vašim očetom. Ti moški zato ne morejo ogreti vašega srca in vas preprosto ne zanimajo.

Kako se rešiti iz te zagate? Poskusite lahko tako, da si vzamete več časa za te nezanimive moške, ki vam dvorijo. Morda boste sčasoma na njih le odkrili kaj več od začetne pustosti in dolgčasa in se bo vaše srce ogrelo zanje. Ali pa z drugačnimi strategijami poskušajte osvojiti nedosegljive in čustveno odsotne moške.

Če boste želeli analizirati in spremeniti svoje vzorce, se boste morda podali v psihoterapijo. V varnem okolju ustrezno usposobljene terapevtke ali terapevta boste imeli priložnost raziskati svojo duševnost in spremeniti zakoreninjene vzorce. Če boste dovolj vztrajni, si lahko obetate, da bodo vaše fantazme spremenile svojo vsebino, omogočile boljše ujemanje z zaželenimi osebami in vas popeljale v tako težko pričakovan, varen in ljubeč objem.


Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE