Zanjo imajo pravzaprav kopico ljubkovalnih vzdevkov. Začelo se je z Elizabetinimi starši, ki so svojo prvorojenko po tem, ko sprva ni znala reči Elizabeth, pričeli klicati »Lilibet.« Elizabetinega očeta kralja Jurija VI. so celo enkrat slišali reči: »Lilibet je moj ponos, Margaret pa moje veselje.« 


Princesa Elizabeta leta 1947 ob zaroki s princem Filipom in družino, materjo kraljico Elizabeto, očetom kraljem Jurijem VI. in sestro princeso Margareto. Foto: AFP


Otroški vzdevek Elizabeto spremlja že celo življenje, kar dokazujejo tudi pisma pod katera se je kraljica podpisala s tem vzdevkom. V enem namenjenim svoji babici kraljici Mary je zapisala: »Draga babi, najlepša hvala za čudovito hišico za punčke. Obožujem jo in sem že razstavila jedilnico ter dvorano. Z ljubeznijo, Lilibet, xxx.« Vzdevek je kasneje prirasel k srcu tudi njenemu soprogu princu Filipu, ki kraljico ljubkovalno kliče še »Cabbage« (zelje), je pred časom razkril kraljevi biograf Robert Lacey. 


Princ Filip in kraljica Elizabeta II.


Kot je v navadi za otroke in vnuke, pa kraljičini potomci Elizabeto II. nazivajo z ustaljenimi angleškimi frazami za mater ali babico. Princ Charles ji reče »mummy« (mami), tako jo je ogovoril celo v svojem javnem govoru ob proslavi za njen 92. rojstni dan, ob čimer je kraljica na veliko zavila z očmi in skupaj z občinstvom planila v smeh. 


Princ Filip, kraljica Elizabeta II. in princ Charles na tradicionalnem škotskem oddihu v Balmoralu.


Kraljičina vnuka princ William in Harry so prav tako že ujeli, kako jo tudi v javnosti kličeta »Granny« (babi), vojvodinja Cambriška pa je nekoč razkrila, da svojo prababico pravnuk princ George kliče »Gan-Gan«.