Krajša sečnica, več bakterij

Vzrok je povsem tehničen, saj imajo ženske krajšo sečnico od moške, poleg tega leži precej bliže nožnice in danke. Mikroorganizmi se ravno zato laže selijo sem in tja, kakor jim drago. Ironično je, da lahko prav pri ženski, ki dlje čaka na pravega korenjaka in se medi zanj, po spolnem stiku zgodi neljubo vnetje mehurja, saj moški z udom potisne sicer neškodljive bakterije skupaj oziroma jih zgosti, združi, da postanejo škodljiva druščina. Takšnim zapletom se je mogoče po besedah strokovnjakov včasih izogniti že tako, da kar najhitreje po spolnem odnosu odidemo na malo potrebo, torej izpraznimo mehur. 

Ponavljajoča vnetja

Težave s sečili pravzaprav izkusi vsaka peta ženska. Bakterijsko vnetje urinarnega trakta prepoznamo po pekoči bolečini med odvajanjem vode ter bolečinah v predelu mehurja, neprijetne tegobe pa nas lahko doletijo in se rade ponavljajo, tudi kadar nam pade odpornost oziroma smo energetsko izčrpani. Poleg odgovorne spolnosti, je torej pomembno, da skrbimo za splošno zdravje. Telesu in duhu namenimo pravo razmerje med spanjem oziroma počitkom in telesno vadbo na svežem zraku. Oboje je poleg dovolj zaužite zdrave tekočine in uravnotežene prehrane temelj, da ledvice kar najbolje opravljajo vlogo pomembnega razstrupljevalnega organa. 

Pekoče uriniranje ni vedno zgolj znak prehodno vnetega urinarnega trakta, temveč gre lahko tudi za simptom bakterijske okužbe s klamidijo. 

Joga proti bolečini  

Preventivno in kurativno si je pri težavah s sečili mogoče pomagati z jogijskimi vajami, ki spodbujajo zdravje ledvic in mehurja. Pri tej vadbi gre za krepitev predela na zunanji in notranji strani stegen. Za začetek sedemo na mehko podlago v položaj metulja: z zadnjico na tleh razpremo kolena tako, da se stopala skoraj dotikajo. Z zgornjim delom telesa se spustimo rahlo naprej. Dihamo zavestno, globlje kot običajno. Roki položimo na stopala; najprej z dlanmi navzdol, nato jih po kakšni minuti obrnemo navzgor. Poravnamo se v hrbtu in spet naredimo nekaj globokih vdihov in izdihov. Eno koleno spodvijemo nazaj in 15 sekund raztezamo mišice – ne sme nas boleti – nato ga vrnemo v prejšnji položaj in enako spodvijemo nazaj še drugo koleno. Z rokami zmasiramo stopala ter migamo s prsti na stopalih, s čimer še pospešimo proces zdravljenja.

Včasih je kriva klamidija

Pekoče uriniranje pa ni vedno zgolj znak prehodno vnetega urinarnega trakta, temveč gre lahko tudi za simptom bakterijske okužbe s klamidijo. Preprečimo jo z varno spolnostjo s kondomom oziroma intimnostjo z enim samim zvestim partnerjem, ki seveda ne sme biti okužen. Zgolj kondom včasih ni dovolj, saj se okužba, ki jo je sicer mogoče ozdraviti z ustreznimi antibiotiki, širi ne le z vaginalnimi in analnimi, temveč tudi z oralnimi spolnimi odnosi. Kadar zdravljenje ni uspešno, lahko pri ženskah povzroči neplodnost in zunajmaternično nosečnost, zato previdnost ni odveč. Po poročilu Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni je bilo leta 2016 največ primerov klamidije v Veliki Britaniji, sledita ji Švedska in Danska. Najpogosteje so okužene ženske v starosti od 15 do 25 let, nato pojavnost skokovito upada, medtem ko se po 35. letu začne malce pogosteje pojavljati pri moških.