Če lasem ne zagotovimo hranil, kot so biotin, metionin in cink, ki med drugim ohranjajo tudi zdravje nohtov in kože, zlasti jeseni in spomladi začnejo izpadati, poleti pa se zaradi močnega sonca ter kopanja v slani vodi izsušijo. Konec poletja bodo suhi, razcepljeni in brez leska, zato poskrbite zase, ko so še v fazi razvoja.


Ste vedeli?
Ko las enkrat zraste, namreč ni več živ. Zato za močne in zdrave lase poskrbimo že, ko nastajajo v lasnih foliklih. Njihova ključna sestavina je keratin, beljakovina, ki vsebuje žveplo ter daje lasem (in nohtom) trdnost in čvrstost. Za njegov nastanek sta zelo pomembna biotin, ki celice spodbuja k tvorbi keratina, in aminokislina metionin, bogata z žveplom, ki keratinu daje trdnost.

 

Izpadanje las je do neke mere povsem običajno

Prav vsak las na naši glavi gre skozi tri faze rasti in v zadnji preprosto odmre in odpade. Takšno izpadanje las (50–100 na dan) je tako povsem običajno. Težava nastane, ko izpade več kot 100 las. Začasno izpadanje las, povezano npr. s sezonskimi spremembami, neuravnoteženo prehrano, stresom, hormonskimi spremembami, lahko ustavimo ali omilimo z ustreznimi hranili in nego. Trajno izpadanje, ki je posledica zmanjševanja lasnih mešičkov, pa mnogo težje nadzorujemo.


Čezmerno izpadanje las: kaj lahko storimo

Za preprečitev čezmernega izpadanja las je ključna ustrezna prehrana, saj brez nekaterih hranil ne morejo normalno rasti in se razvijati. Če naša prehrana ni dovolj raznolika, zaužijmo prehranska dopolnila z aminokislinami, vitamini in minerali, ki spodbujajo tvorbo keratina. Priporočljiva je tudi masaža lasišča, ki bo spodbudila prekrvitev ter dovajala kisik do lasnih mešičkov.

Tablete Biotin Strong hair & nail vsebujejo edinstveno kombinacijo biotina, cinka in metionina. Biotin in cink dokazano prispevata k ohranjanju zdravih las in kože; cink pripomore tudi k ohranjanju zdravih nohtov. Žveplo v metioninu pa daje keratinu (gradniku las in nohtov) potrebno čvrstost.Za zdrave in sijoče lase je nujna tudi poletna nega

Ker so poleti lasje izpostavljeni vročemu soncu, kloru in morski vodi, še posebej hitro obledijo; postanejo suhi in lomljivi. Če imate že sicer suhe lase ali si jih barvate, pa je verjetnost, da bo poletje na njih pustilo pečat, še toliko večja.

Kako lase pripraviti na poletje
  • Poskrbite, da dobijo ustrezna hranila.
  • Po umivanju jih ovijte v brisačo in počakajte, da vpije vlago.
  • Lase krtačite z glavnikom, ki ima na široko razporejene zobe, saj je tak bolj nežen.
  • Če si lase umivate vsak dan, uporabite majhno količino šampona. Ker so nekateri šamponi grobi, jih lahko izsušijo in naredijo še bolj občutljive, zato bodite pozorni pri izbiri.
  • Las ne ravnajte ali kodrajte vsak dan, saj jim izpostavljenost vročini škodi.
  • Las ne spenjajte prepogosto v tesne čope ali fige, saj tako postanejo še bolj lomljivi.
  • Poleti jih po kopanju v morju ali bazenu sperite z vodo.
  • Najboljša nega las poleti na močnem soncu je pokrivalo: kapa, klobuk ali ruta.