Indici izgorelosti so alarm

Dragi gospod bralec.

Vaše pismo izkazuje vašo pripadnost družini in iskreno podporo vsem vašim sončkom. Dajete se v celoti in iščete rešitve podnevi in ponoči. Bivati v slogi z drugimi je nekaj najlepšega, kar nas v življenju nagradi, in seveda je za te cilje potrebno garati. Obenem pa se moramo znati ob vseh nalogah sproščati, igrivo zreti v prihodnost in sproti izdihavati vsa bremena, ki se na nas nalagajo.

Čas v katerem smo trenutno, je zahteven. Poln slabih novic, nevarnosti. To so zunanji vplivi, ki jih lahko uravnavamo z našimi odzivi. Optimizem in vedrina sta brez dvoma odlični kvaliteti, ki podpirata zdravo življenje in psihično stabilnost. Torej, na okoliščine nimamo vpliva, pač pa na naše odzive nanje.

Omenili ste, da ste v času korone izgubili službo. To je bil za vas zelo velik stres, saj ste se zbali za družino, za vaši deklici in dečka, za njihovo dobrobit in varnost. Kadar doživimo težke preizkušnje in nas življenje ogrozi, se v našem nevrofiziološkem in psihološkem sistemu dogodijo številni odzivi: strah, boj, zamrznitev, iskanje rešitev in podobno. To so tipični travmatični odmevi, ki pa se nekje akumulirajo. Dobili ste novo službo, kjer se morate ponovno izkazati in seveda dati vse od sebe. In če se le razdajamo, brez da v sorazmerni meri prejemamo moč in energijo, trčimo ob izgorelost.

Za vas je ključnega pomena, da prepoznate svoje notranje stanje, melodijo svojega bitja. Kako se počutite v sebi? Kje se vam skladiščijo napetosti? V glavi, trebuhu, srcu? Opisali ste, da imate težave z dihanjem. Prav je, da obiščete zdravnika in se lotite dihalnih vaj, joge ali meditacije. Tišina, ko se urite v tišini, ko prisluhnete svojim notranjim težnjam in napetostim, je zdravilna. Sočutje do sebe, ki je gradnik trajnega zdravja in notranje harmonije, pa je vrlina, ki jo je potrebno gojiti na dnevni bazi. Tu ne gre za egoizem, pač pa za zdrav in uravnotežen odnos do okolja in vseh vnosov vplivov v naš psihološki sistem. Svetujem vam, da se odločite za obisk terapevta. V nekaj urah lahko pridobite drugačen uvid v situacije. Zelo bi vam koristil avtogeni trening. Držim pesti za vas! Srečno!