Namesto naprav za čiščenje in filtriranje zraka se raje odločite za nakup določenih živil, ugotavlja nova raziskava. Z uživanje rib in morskih sadežev od dvakrat do trikrat na teden naj bi starejše ženske v telo vnesle dovolj veliko količino omega-3 maščob za zaščito možganov pred vplivom onesnaženega zraka, ugotavlja raziskava, objavljena v glasilu Neurology.

»Omega-3 maščobe so učinkovite pri zdravljenju vnetji in upočasnjevanju staranja možganov. Prav tako naj bi preprečevale možganske poškodbe, ki jih povzročajo nevrotoksini kot sta svinec in živo srebro,« je dejal vodja raziskave dr. Ka Kahe, profesor epidemiologije, porodništva in ginekologije na univerzi Columbia v New Yorku.


»Zanimalo nas je ali so omega-3 maščobe učinkovite tudi pri ščitenju možganov zoper nevrotoksinov, ki se pojavljajo v onesnaženem zraku,« je dodal. V raziskavo so zajeli ženske, starejše od 70 let, ki živijo na področjih z zelo onesnaženim zrakom. Tiste, ki so imeli nizke ravni omega-3 maščob v krvi so imele tudi najbolj »postarane« možgane. Znanstveniki so odkrili, da so tiste ženske, ki so pogosteje uživale ribe in morske sadeže, imele volumen bele možganovine in hipokampusa ohranjen ter so bile tako na nek način zaščitene pred vplivi nevrotoksinov.

Rezultate raziskave je zdaj treba razširiti na večjo populacijo, vendar pa so znanstveniki prepričani, da zdrav način življenja pomaga pri boju proti negativnim učinkom onesnaženega zraka. »Z že zelo majhnim povečanjem vnosa omega-3 maščob bi lahko zelo pozitivno vplivali na svoje zdravje,« pravi eden izmed vodilnih raziskovalcev Cheng Chen.

Pri tem seveda velja tudi razmislek, katere ribe uživati. Kuhana oziroma pečena riba je boljša izbira kot ocvrta (cvrtje poškoduje omega-3 maščobe). Najboljši vir omega-3 maščob pa so divji losos, skuša, sardine in tuna.

V Odprti kuhinji preberite: Odlično, preprosto in hitro pripravljeno kosilo iz bučk

V Delu in dom preberitePisarna, ki si jo lahko postavite na vrt

Na Mični paMelita, na pomoč: Kako ponovno zaupati partnerju