Skoraj vsi smo se že naučili, da moramo pred soncem zaščititi kožo, ko pride do sončnih očal, pa jih marsikdo še vedno jemlje kot dodatek. Zakaj bi jih morali nositi?  

Sončno sevanje ne vpliva samo na kožo, ampak tudi na oko. UV žarki imajo žal pomembno vlogo pri nastanku neželenih sprememb na očesu. Oči potrebujejo zaščito v obliki očal, kape s senčnikom ali dovolj širokega klobuka. 

Zaščito za oči bi morali nositi tudi v oblačnem vremenu, saj oblaki, razen če so polni vode, ne zadržijo ultravijoličnih žarkov. 

Kdaj vse bi morali nositi sončna očala? Samo na plaži, ko smo izpostavljeni močnemu soncu, ali tudi drugje? 

Dejstvo je, da bi morali zaščito za oči nositi tudi v oblačnem vremenu, saj oblaki, razen če so polni vode, ne zadržijo ultravijoličnih žarkov. Svetujemo nakup sončnih očal, ki nimajo pretemnih stekel, da jih boste lahko nosili tudi ob manj močni svetlobi. UV zaščita namreč ni neposredno povezana s stopnjo zatemnitve stekla. 

Foto: Bvlgari

Na tržišču je ogromna izbira sončnih očal, od modnih okvirjev, do takšnih, ki velik poudarek dajejo na stekla in njihove funkcije. Potem so tu še polarizirana stekla, pa barvna, veliko kupcev je upravičeno zmedenih, ko se odločajo. Nam lahko razložite, za kaj je posamezna karakteristika dobra in katero izbrati za določeno potrebo? 

Pri izbiri očal je v največji meri potrebno upoštevati življenjski slog posameznika. Za ljudi, ki preživijo veliko časa za volanom, ob vodi ali na snegu, priporočamo polarizacijski filter, ki ustavi oziroma absorbira svetlobo, ki se odbija od vode, snega ali mokre ceste. Za aktivne športnike, ki trenirajo na prostem ob vsakem vremenu, priporočamo samozatemnitvena stekla, pri katerih se zatemnitev spreminja glede na količino UV žarkov. Taka stekla so primerna tudi za aktivne starostnike, ki sočasno potrebujejo še korekcijo vida. 

Rjava barva stekel je najbolj primerna za vožnjo. Foto: Oliver Peoples

Gre pri barvi stekel samo za preferenco posameznika, kateri odtenek mu je všeč ali mu bolje pristaja, ali imajo tudi barve vsaka svojo funkcijo? 

V prvi vrsti je pri barvi stekel potrebno upoštevati želje posameznika. Imajo pa barve seveda tudi svojo funkcijo. Rjava, na primer, je najbolj primerna barva za vožnjo, saj nam naredi lep kontrast, zelena pomirja, siva pa nam daje občutek največje zatemnitve.  

Kako je z zaščito oči pri otrocih? Kdaj in kakšna sončna očala naj nosijo otroci?

Očala naj ne bodo pretemna, saj njihovo oko še v fazi razvoja. Prav tako naj očal ne nosijo ves čas, ko so na sončni svetlobi. Otrokom naj bodo njihova sončna očala predvsem všeč in naj jih radi nosijo. 

Ne bojte se svetlih sončnih očal. UV zaščita namreč ni neposredno povezana s stopnjo zatemnitve stekla. Foto: Bvlgari

V zadnjem času se zelo spodbuja spletna prodaja na vseh področjih. Kako pa je na področju optike? Je še vedno bolje, da se kupci oglasijo v optiki ali je spletni nakup boljša izbira? 

Vsak se mora sam pri sebi najprej odločiti, ali bo kupil nekaj na hitro in za krajši čas, ali si bo za nakup vzel nekoliko več časa in bo kupil kvalitetna očala, narejena po njegovi meri, ki mu bodo služila daljši čas. Odločitev za spletni ali osebni nakup je stvar zaupanja. V Optiki Mali vam svetujemo osebno in strokovno, očala lahko otipate in preizkusite njihovo udobje. Veliko pozornost posvečamo tudi skrbi za vaša očala po nakupu, nudimo hiter in strokoven servis. V času koronavirusa smo se srečali tudi s poostreno higieno in v nedavnem pogovoru ste nas opozorili, da očal ne smemo čistiti z razkužili, saj lahko to poškoduje določene materiale. Kako pa je z vsakdanjim čiščenjem očal, ki se zamažejo tudi z mastnimi snovmi, kot so kreme za sončenje? Kako jih najbolje očistimo? 

Prvo pravilo je, očala najprej sperite pod vodo, preden jih obrišete. Še posebej bodite pozorni na to, kadar ste na plaži. Pogosto se namreč zgodi, da s prašnimi delci, ki ostanejo na steklih in krpico, s katero jih obrišemo, nehote poškodujemo stekla. Mastne madeže odstranjujemo s posebnimi čistili za očala, če smo doma, pa se zelo dobro očistijo tudi z detergentom za pomivanje posode. V optiki za čiščenje očal uporabljamo ultrazvočne čistilce, ki jih po novem lahko kupite tudi za domačo uporabo.

Kaj pa retro sončna očala, se jih splača oz. jih je mogoče popraviti, če so nekoliko dotrajana (imajo popraskana stekla ali poškodovani okvir)?

Vsekakor. V Optiki Mali smo mojstri popravil, to si upam trditi. Okvir vam popravimo, če se le da, popraskana stekla se lahko zamenjajo z novimi. Sončna očala naj bodo investicija, uporabljajte jih dalj časa. Kupujmo manj in bolj kvalitetno. Kakovostna sončna očala lahko nosimo več let, lahko tudi desetletij. 

Foto: Oliver Peoples

Za konec še nekaj o modnih smernicah, kakšni so trenutno trendi na področju sončnih očal? Se je že uresničila napoved stilistke očal Angelice Pagnelli, da bodo očala v prihodnje prevzela tudi zaščitno funkcijo maske? Se je mikro trend že poslovil? 

Zaradi korona situacije se je letos spremenilo kar nekaj stvari. Modni trendi, ki so bili napovedani za to sezono, so se prestavili na naslednjo. Ob nakupu očal premislimo tudi o zaščitni funkciji in o tem, kako bodo očala delovala ob sočasnem nošenju maske. Za čim manj rosenja očal priporočamo tesno prileganje maske po zgornjem robu, saj s tem preprečimo pretok zraka pod očala in s tem rosenje. 

Preberite še: 

=> Hajdi: Slovenke cenimo lep dizajn, tudi za otroke

=> Pravilna drža: Postavimo lopatici nazaj na svoje mesto

=> Anne Hathaway odprla vrata svojega počitniškega doma  

=> Recept: Obrnjena rulada, ki postane vertikalna torta (VIDEO)