Gotovo je marsikdo v poprazničnih dneh zaradi preobremenjene prebave in kopičenja nezdravih snovi v telesu potarnal nad slabim počutjem. Očiščevalna kura je metoda za razstrupljanje telesa, postenje, na katero ljudje prisegajo po obilnejših gostijah, je ob čiščenju tudi premor, ki ga organizem potrebuje po nepretrgani predelavi hrane. Marjan Videnšek doda, da daljši post organizem prečisti in osveži. Pa tudi, da ne vpliva le na telo, ampak tudi na dušo in duha. 

Urejena prebava in dobro zdravje sta povezana. Vzrok težav, kot so napihnjenost, zaprtje, vetrovi, krči v trebuhu, ni vselej prehranski, lahko je tudi izraz stresa, kajne?

Tudi stresa, seveda! Vendar stres ne bo povzročil resnega zaprtja, če se hranimo večinoma z rastlinsko polnovredno hrano – čim več surove zelenjave in sadja – in se dovolj izdatno tako ali drugače razgibavamo, gremo zvečer pravočasno, vsaj do desete ure v posteljo. Največ tovrstnih težav povzroča umetna hrana, predvsem uživanje veliko izdelkov iz bele moke in sladkorja ter seveda mesnih izdelkov. Nekoč smo moko otroci v šoli uporabljali za lepljenje papirja, iz nje so izdelovali celo lepila za lepljenje lesa ... Če ni dovolj telesnega naprezanja, ki zelo spodbuja gibanje črevesja, sploh ni čudno, da se v drobovju vse napačno odvija. Stres je le pika na i. 

Med postenjem, ko se organizem hrani z lastnimi rezervami, prebavila počivajo, zaradi česar so notranji organi sposobni obnoviti moči. Prosti presežek energije iz prebavnih procesov se preusmeri v druga tkiva, kjer je potrebna za 'popravila', celjenje, regeneracijo in pomlajevanje. 

Normalno delujoč organizem uporablja več načinov za zmanjševanje strupov v telesu, denimo potenje, uriniranje, izločanje in dihanje. Kaj porečete na to?

Kopičenje odpadnih in toksičnih snovi v organizmu, ki jih ta ne zmore več sproti izločati zaradi njihove preobilice in kronične izčrpanosti – to je že prva stopnja bolezni –, lahko privede do poškodbe telesnih tkiv in organov ter do motenega delovanja telesnih funkcij. Ravno v tem je smisel zdravega življenjskega sloga. Torej da primerno zadovoljujemo svoje temeljne fiziološke in psihološke potrebe. To omogoča normalno delovanje našega organizma, in če smo obenem še srečni in zadovoljni, lahko temu rečemo zdravje. Če čutimo, da je naš organizem preobremenjen, lahko preprosto in učinkovito podpremo vse naše izločevalne sisteme s pomočjo lahko prebavljive rastlinske prehrane in z občasnim krajšim ali daljšim postenjem, odvisno od potrebe posameznika. Sam se večkrat postim po nekaj dni, kar lepo prečisti in osveži moj organizem in vpliva na boljše počutje. Po vsakem postu se počutim zelo lahkega, telo je gibko in poskočno, misli bolj jasne in prodornejše. Še posebno takrat, ko se občasno postim od dveh do štirih tednov. 

Marjan Videnšek na postenje prisega že dolga leta. Foto: osebni arhiv

Kako je dobro začeti dan? Zares z vodo in limono?

Dan začnem s kozarcem ali dvema čiste studenčnice, ki jo natočim ob vznožju naše 'hišne' gore Kislice. Dr. Norman W. Walker, zagovornik presne hrane in pitja svežih sokov, pa priporoča kozarec vroče vode z limoninim sokom, kar naj bi zjutraj lepo spralo ledvici in cevni sistem. Sam je s pomočjo sokov in presne hrane prenovil svoja uničena jetra in zdrav dočakal sto let. 


Postenje ni le čiščenje odpadnih snovi in strupov, mar ne?

Si predstavljate, kako so obremenjeni vsi telesni organi in funkcije, ko dolga desetletja delajo tako rekoč neprekinjeno? Še posebno, če uživamo hrano vsakih nekaj ur, ob pogostih napitkih in prigrizkih – ki so tudi obroki! –, in to vse dni v letu. Med postenjem, ko se organizem hrani z lastnimi rezervami, prebavila počivajo, zaradi česar so notranji organi sposobni obnoviti moči. Prosti presežek energije iz prebavnih procesov se preusmeri v druga tkiva, kjer je potrebna za 'popravila', celjenje, regeneracijo in pomlajevanje. Ko se prebava s postom začasno ustavi, se zmanjša količina krvi v prebavnih organih. Ta presežek krvi je prost in lahko oskrbi druga telesna tkiva s potrebnim kisikom in drugimi hranili, ki so potrebna za obnovo. Dodatno sproščena kri služi tudi odstranjevanju odpadnih snovi. 

Pri nas se ogromno ljudi posti iz preprostega razloga, ker čutijo in vedo, da jim občasen post zelo koristi. Kdo bi bil sicer tako neumen, da bi počel nekaj, če bi mu razum in telo sporočala, da počne nekaj škodljivega? Telo nam vedno da vedeti, da ga lomimo, če ga posiljujemo z nečim, kar narava zanj ni predvidela: znana so stanja in odzivi telesa po pitju alkohola, prenajedanju s težko prebavljivo hrano, po ponočevanju, čustvenih pretresih, telesnih in psihičnih preobremenitvah itd. Postenje resnično na najboljši način podpira homeostazo – ravnovesje v organizmu, ki je temelj zdravja in dobrega počutja. 

Dan je najbolje začeti s kozarcem ali dvema vode. Foto: Foto: Ecopimstudio/Shutterstock

Ali zdravju koristijo tudi razbremenilni dnevi?

Zmernost v prehranjevanju je najpomembnejše načelo za dobro počutje in zdravje do visoke starosti. Včasih nam spodleti, in takrat so razbremenilni dnevi ne samo koristni, temveč kar nujno potrebni. Takrat lahko uživamo samo ali večinoma sveže sadje in zelenjavo. Mnogi imajo sadni ali postni dan en dan v tednu. Meni v ta namen zelo dobro dene uživanje presne hrane, ki pospešuje čiščenje organizma. Izbira živil je velika. Z uživanjem izključno presne hrane nekaj tednov ali mesecev so se mnogi rešili različnih zdravstvenih težav. Če komu ta način ne odgovarja, lahko svojemu organizmu omogoči sprotno razstrupljanje tako, da ne je prepogosto. Meni, denimo, vse bolj ustreza prehranjevalni režim, ko se hranim v razponu od pet do osem ur, potem pa 16 ur ali več telo počiva in se čisti. Tako vsakodnevno poteka avtofagija, kar pomeni sprotno reciklažo poškodovanih celic, odvečnih snovi … Prenajedanje je glavni vzrok za slabo zdravje. 

Še to: živila, ki jih vnašamo v usta, so samo 30 odstotkov naše prehrane. Hranijo nas tudi nesnovne reči, denimo krepčilni spanec, gibanje na svežem zraku in soncu, ustvarjalno delo, pozitivna čustva, ljubezen ... Naj spomnim, da razposajeni otroci pri igri nikoli ne pomislijo, da je čas za kosilo.