Tudi v Sloveniji lahko pričakujemo visoke temperature nad 30 stopinjami Celzija še vse do konca prihodnjega tedna, vročinski val se bo celo še okrepil. Najhuje je na Portugalskem, kjer se je živo srebro povzpelo celo do 46 stopinj.

V Sloveniji ni tako zelo, a vsekakor zelo vroče: v sredo lahko v notranjosti države pričakujemo do 34 stopinj Celzija, največja toplotna obremenitev pa bo predvsem v nižinah Primorske in v mestnih središčih, opozarjajo na Arsu. Verjetnost krajevnih neviht se bo povečala v petek, prihodnji vikend pa lahko pričakujemo celo malce osvežitve.In če so pri nas temperature še sprejemljive in, roko na srce, prave poletne, so ponekod v Evropi v primežu pekla. Vroč zrak iz severne Afrike je na Iberski polotok prinesel najhujši vročinski val po letu 2003. Zelo hudo je v Lizboni, kjer so že zaprli otroška igrišča in ljudi pozvali k omejenemu gibanju na prostem; prej kot običajno odpirajo zavetišča za brezdomce, da se lahko ti umaknejo na hladno. Na meji Španije s Francije so udarili gozdni požari, zaradi katerih so morali zapreti avtocesto, gori pa tudi v pokrajini Algarve. V Franciji so ustavili štiri jedrske reaktorje, da bi preprečili preveliko segrevanje bližnjih rek. V Španiji je vročina v minulih dneh terjala tri življenja, brezdomca in cestna delavca.S težavami zaradi vročine se spopadajo tudi pri naših sosedih Avstrijcih, na Dunaju tako psom priporočajo posebno obutev, da jim pred opeklinami obvarujejo blazinice tac, na Nizozemskem pa so zaradi topljenja asfalta zaprli določene odseke avtocest. Ponekod sekajo veje dreves, da se ne bi te zaradi izsušenosti začele lomiti. V Švici zaradi žeje poginja govedo, v Avstriji se topi veličastni ledenik Dachstein, v Londonu trgovinam zmanjkuje ventilatorjev in klimatskih naprav. Na Grenlandiji grozi, da se bo odlomil tako velik kos ledenika, da bi lahko sprožil cunami, ki bi uničil obalna naselja.

Malce pa so si že oddahnili na Švedskem, kjer so doživeli najbolj vroč julij v zadnjih 250 letih: prizadeli so jih požari, povrhu pa so ob svoj najvišji vrh. Najvišja točka tako ni več južni vrh gore Kebnekaise, ki je pred mesecem še meril 2097 metrov, zdaj pa štiri manj. Nov vrh Švedske tako zdaj severni vrh, visok 2096,8 metra. V tej skandinavski državi so zdaj vendarle dočakali osvežitev, temperature so zdaj pri običajnih poletnih 20–25 stopinj Celzija.

Čedalje huje pa je na severu ZDA, gozdni požar na severu Kalifornije, ki ga je predsednik Trump že razglasil za območje katastrofe, je namreč zahteval že sedmo žrtev.