Po dolgih, mrzlih in s snegom radodarnih zimah, kakršnih smo bili vajeni v preteklosti, v zadnjem obdobju ne pričakujemo več takšnih. A vendar meteorološka statistika beleži odstopanja bodisi v eno bodisi v drugo smer. Denimo, zima 2012/2013 je bila ena najbolj belih in hladnih v petdesetih letih – že decembra je bilo v nekaterih predelih Slovenije do 70 centimetrov snega, konec februarja je bila ponekod na jugu države snežna odeja debela tudi več kot meter, izjemno mrzel je bil zadnji teden marca. In v čem je izstopala meteorološka zima 2016/2017? Bila je skoraj brez snega, a ledena. Spomnimo, da je Evropo na sredi zime ukleščil polarni mraz – temperature so se ponekod spustile tudi pod minus 30 stopinj Celzija. Prvi mesec v letu se je tedaj zapisal med najhladnejše januarje. 

Slovenija bo na presečišču dveh zračnih mas, kar poveča možnosti za snežne plohe. Napovedi kažejo, da bo prihajajoča zima namočena najbolj v zadnjih treh letih. 

Vreme bo bolj zimsko

Kaj imajo omenjeni podatki s sezonsko napovedjo za zimo 2020/2021 v naših krajih? Bill Kirk tromesečje od 1. decembra 2020 do 28. februarja 2021 izpostavlja, ker zna biti vremenski potek podoben zimi 2016/2017. Doda, da so se v treh prejšnjih meteoroloških zimah zapored temperature zraka v večjem delu gibale blizu ali nad dolgoletnim povprečjem. In kot zanimivost izpostavi: »V petdesetih letih je trem vremensko mirnim in dokaj blagim sledila hladnejša. Velika verjetnost je, da tudi letošnja ne bo prizanašala. Napoved za obdobje med decembrom 2020 in februarjem 2021 je, da nas bo zajela najhladnejša zima v zadnjih štirih letih, sezonski temperaturni odklon bo negativen od 35-letnega povprečja (– 0,1 stopinje Celzija). Po letnih statistikah bo za 2,5 stopinje Celzija hladnejša od lanske.« V vednost: zima 2019/20 je bila povsod po Sloveniji znatno toplejša od dolgoletnega povprečja. 


Snežne plohe

Klimatološko gledano je v Sloveniji najbolj mrzel januar, sledita mu december in februar. Ogrevanje ni tako izrazito, kot je to pri pomladih in poletjih, a statistično so se zime od šestdesetih let prejšnjega stoletja ogrele za od 1,3 do 1,5 stopinje Celzija. Zato strokovnjaki opozarjajo, da je pri sezonskih napovedih pravzaprav edino gotovo zgolj to, da je za naše območje na zmernih geografskih širinah verjetnost za nekoliko pretoplo zimo večja od tiste za nekoliko prehladno. 

»Razvoj vremena bo v velik meri odvisen od treh procesov,« pojasni Bill Kirk, kaj bo pomembno vplivalo na zimo v Evropi. »To so močna La Niña (v ekvatorialnem delu Tihega oceana je temperatura nižja od povprečja), vode na severu so hladnejše za 8 stopinj Celzija, pri čemer naj omenim tudi pacifiško dekadno oscilacijo (PDO, temperaturni vzorec z obdobji ohlajanja in ogrevanja) in Atlantski ocean, ki je še vedno v svojem toplem ciklu (dekadna variabilnost). Ti trije vzorci se redko združijo, a ko se, je to lahko podlaga za hladno vreme na severu Evrope, izjemen mraz se razširi čez vzhodno Evropo do zahoda Rusije (napovedi kažejo, da bodo v Moskvi najnižje temperature v zadnjih osmih letih), na območju Sredozemlja bo milejše. Slovenija bo tako na presečišču dveh zračnih mas, kar poveča možnosti za snežne plohe. Napovedi kažejo, da bo prihajajoča zima namočena najbolj v zadnjih treh letih, a od povprečja ne bo bistveno odstopala.« 

Foto: Krasula/Shutterstock

Božični večer in božič bosta najhladnejša

Sogovornik izpostavi Ljubljano in napove še, da bosta dneva na predvečer božiča in božični dan najhladnejša v decembrsko-januarskem obdobju – za okoli 7 stopinj Celzija hladneje kot v enakem obdobju lani bo. Obeti so, da bodo obsežnejše padavine pozno decembra, kar bi lahko pomenilo, da bodo letošnji božično-novoletni prazniki tudi zasneženi. »Izrazit mraz bo v prvi polovici februarja prihodnje leto, takrat bo največja verjetnost za sneg. Tudi v začetku marca kaže, da zima lahko postreže s pošiljko snega.« 

VREMENSKA NAPOVED ZA ZIMO 2020/2021 
Temperaturni odklon meteorološke zime 2020/21 glede na 35-letno obdobje: skoraj povsod po Evropi, razen ob Sredozemlju, bo hladnejša od povprečja.
POVPREČNE TEMPERATURE ZRAKA GLEDE NA LANI 
Časovni potek povprečnih tedenskih temperatur v meteorološki zimi 2020/2021 za Ljubljano kaže, da bo konec decembra in v februarju najhladneje, v najizrazitejšem hladnem valu bo februarja za 8 do 10 stopinj Celzija hladneje od lanskega primerljivega tedna.


Morda vas zanima še: Luka Dončić si je v Dallasu omislil novo lepotico (VIDEO)