Kot poroča STA, je bil Fakin po navedbah ministrstva zaradi dalj časa trajajoče viroze, bolniško odsoten od 18. februarja. Z bolniške se je sicervrnil na sejo vlade 21. februarja, na kateri so potrjevali splošni dogovor v zdravstvu za letošnje leto ter ukrepe za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu.

Na novinarski konferenci po takratni seji vlade je bil vidno utrujen in je močno kašljal. Na ministrstvu so sicer napovedovali, da se bo prihodnji teden vrnil v službo, ko bi moral na širšem vrhu koalicije predstaviti predlog zakona o upravljanju javnih zdravstvenih zavodov, a kot kaže, se bodo načrti spremenili. Predsednik vlade Marjan Šarec je že sporočil, da bo za novega ministra za zdravje predlagal Aleša Šabedra, dosedanjega generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Fakin je sicer že četrti minister te vlade, ki je zapustil svoj položaj. Po manj kot šestih mesecih dela so se vlade premiera Marjana Šarca poslovili še minister za okolje in prostor Jure Leben iz kvote SMC, kohezijski minister Marko Bandelli iiz kvote SAB ter minister za kulturo Dejan Prešiček iz vrst SD.