Ena od vidnejših sprememb, ki se je zgodila, ko sem v svojo redno vadbeno rutino začela vključevati jogijske zasuke, je bilo izboljšanje prebave. Slednja mi je delala preglavice že odkar pomnim in čeprav so mi ves čas modrovali, da se moram več gibati, mi nihče ni povedal, kaj od tega »več gibanja « bo dejansko imelo največji vpliv na prebavo.

Danes vem, da so to zasuki, položaji, pri katerih sukamo telo v levo in desno smer. Ključno pri tem je, da zasuk vedno začnemo v predelu hrbtenice, kjer je zmožnost rotacije najmanjša. Torej v spodnjem delu, v predelu medenice, in nadaljujemo spiralasto po hrbtenici navzgor vse do predela vratnih vretenc, kjer je možnost sukanja največja. 


Ko preidemo v tak celoviti telesni zasuk, vplivamo na naše prebavne organe, saj jih, ko pridemo v položaj, stisnemo (in za kratek čas povzročimo zmanjšano cirkulacijo), ko pa zasuk spustimo, organe preplavi sveža kri, obogatena s kisikom in hranili. Z zasuki tako povečujemo pretok krvi v naših organih in s tem vplivamo na njihovo delovanje. Stimuliramo presnovo in na splošno vplivamo na boljši tonus notranjih organov. 

Na tem mestu je ključno omeniti tudi to, da prebavo lahko izboljšamo tudi s pravilnim dihanjem, ki smo ga spoznali v prvem delu Onine poletne šole. Presnova lahko deluje slabo zaradi nepravilnega dihanja, saj je njeno delovanje pogojeno z določeno količino oksidacije hrane. To se lahko doseže samo, če kisik v krvi pride v stik s hrano in povzroči določeno obliko izgorevanja. Zato je nujno, da v pljuča vstopi prava količina kisika.

Boljša gibljivost naše hrbtenice in pomirjujoč učinek na um

Drugi razlog, zakaj je nujno v našo vadbo vključiti zasuke, je povezan z gibljivostjo naše hrbtenice. Ta se lahko poslabša zaradi različnih dejavnikov, na primer starosti, bolezni, na splošno zaradi premalo telesne aktivnosti … Zasuki so tisti, ki lahko gibljivost izboljšajo, saj s sukanjem vplivamo na naše medvretenčne diske, in sicer na način, da s stimulacijo, ki nastane ob sukanju, dobijo potrebna hranila iz bližnjih tkiv.

Če veliko presedite (za delovno mizo, v avtu …) in se zaradi prisilne drže soočate z bolečinami v hrbtu, vam tudi pri tem lahko pomagajo zasuki, saj sproščajo napetosti v hrbtnih mišicah. Vplivajo tudi na mobilnost kolkov in ramenskega obroča, na ukleščene živce ob hrbtenici in na splošno na nas delujejo zelo pomirjujoče. Podobno kot predkloni nas tudi zasuki obračajo navznoter. Na simbolni ravni nas učijo delovanja iz notranjosti navzven.

TUKAJ si oglejte še druge dele Onine poletne šole dobrega počutja! S klikom na to povezavo pa se lahko prijavite in naslednji del boste prejeli na vaš elektronski naslov. V šestem delu, ki bo na ogled 23. julija, se bomo posvetili ravnotežju in odpiranju kolkov.