Italijanska modna hiša Versace ne bo uporabljala krzna kengurujev za svoje usnjene kolekcije. Odločitev je posledica velika pritiska, ki ga je na modno hišo izvajala organizacija za zaščito pravic živali LAV. V Avstraliji letno pobijejo kar 2,3 milijona kengurujev za različne modne hiše in druge komercialne namene.

Kenguruje, ubite v komercialne namene, lovijo na krut in nehuman način.

Krzno kengurujev. Foto: Shutterstock

»Čeprav nimam uradnih izjav glede prenehanja uporabe krzna in kože kengurujev, lahko potrdimo, da od lanskoletne kolekcije naprej ne uporabljamo več omenjenih surovin,« so za britanski The Guardian potrdili na modni hiši Versace.

»Z modno hišo Versace smo se pogovarjali preko elektronske pošte. Potrdili so nam, da so prenehali uporabljati krzno kengurujev. Njihovo odločitev vidimo kot sprejemanje odgovornosti. Uničujoči požari so namreč še povišali število žrtev v populaciji kengurujev,« je sporočil predstavnik LAV Simone Pavesi. »V Avstraliji poteka ekološka katastrofa, zaradi katere bi določene živalske vrste lahko izginile z obličja Zemlja,« je še dodal.

Preberite še: Jennifer Lopez in Donatella Versace obudili najbolj provokativno obleko njune kariere

Evropska unija je največja uvoznica mesa in kože kengurujev, Italija pa glavna naročnica krzna. Kar lepo število italijanskih športnih blagovnih znamk uporablja kožo kengurujev za izdelavo nogometnih čevljev. Proizvajalec športnih oblačil Diadora je bil prvi, ki je podlegel pritiskom organizacije LAV, a o tem ni želel obvestiti javnosti.

Donatella Versace noče ubijati živali v imenu mode. Foto: Shutterstock

Versace se je leta 2018 odpovedal uporabi pravega krzna v svojih kolekcijah. Donatella Versace je za medije takrat dejala: »Krzno? S tega področja se umikam. Nočem ubijati živali v imenu mode. To ni prav.« Že leto prej se je krznu odpovedal Gucci, sledili pa so mu še Armani, Calvin Klein, Hugo Boss in Ralph Lauren.