Bolečine v prsnem košu med tekom doletijo okoli trideset odstotkov žensk, med temi pa jih kakšnih petnajst odstotkov prav zaradi nelagodja opusti telesno dejavnost. Toda udobnih športnih modrcev, ki prsim med tekom ponujajo ustrezno oporo, je vse več, zato nikakor ne gre vreči puške v koruzo – treba se je le podučiti, svetujejo pri reviji Women's Heatlh, in poskrbeti za dobro počutje. Preberimo si torej nekaj dejstev, ki bodo pomagala razumeti kompleksno razmerje med prsmi in preostalim telesom.

Telo ni prijazno do prsi. Tudi če so večje in težje, jim ne ponuja nič več opore kakor manjšim, zagotovi jim torej le kožo in nekaj vezi. Opora je tako skorajda zanemarljiva in krivična, predstavljajte si samo, da bi vam med tekom kakor dojke poskakovali tudi vsi notranji organi! In če pomislimo, da lahko takšno nihanje tudi pošteno boli, lahko sklenemo, da narava ni vseh žensk enakopravno ustvarila za rekreacijo.

Premikajo se v vse smeri. Prostovoljke so med napornimi testiranji dokazale, da se prsi med gibanjem ne premikajo zgolj gor in dol, temveč tudi od leve proti desni in naprej nazaj. Prsi pač niso trdna mišična struktura, temveč le skupek nebrzdanega tkiva, ki se lahko v zelo kratkem času preseli tudi za nekaj centimetrov!

Kakovosten modrc je nuja. Nakupujte preudarno in pomerite čim več modelov. Posvetujte se s prodajalko, spremlja naj vas izkušena prijateljica, a ne pozabite, najboljši nedrček je tisti, v katerem se počutite kar se da udobno. In ker je za kakovostne modrce običajno treba odšteti kar lep znesek, se dosledno držite navodil za vzdrževanje!

Hitrost ne vpliva na gibanje. Tudi prsi imajo torej svojo zgornjo mejo podivjanosti – dojke začne razganjati v vse smeri pri določeni hitrosti, a to se ne spremeni, če še nekoliko pospešimo. Pri nekaterih so najdejavnejše že pri lahkotnem teku, druge pa morajo še nekoliko stopiti na plin.

Se zaradi teka zmanjšajo? Nekatere aktivne športnice opažajo, da se jim prsi po obdobju redne rekreacije skrčijo, a ne pozabimo, dojke so sestavljene predvsem iz tkiva in maščob, ki pa jih z marljivim gibanjem in ustrezno prehrano seveda odpravimo. Če ste torej opazili, da so vaše dojke manjše, je najbolje, da si čestitate in se zazrete v celo telo, ki je po zaslugi dobrega dela vitkejše.  

Bolečino vzemite resno! Obstaja več vrst bolečine, a nobene ne gre zanemarjati. V večini primerov gre za posledico nezadostne podpore med vadbo, številne pa opažajo dodatno občutljivost v dneh pred menstruacijo. Kakor koli že, vadbo prilagodite svojemu počutju in se nikar ne silite v rekreacijo, če vam telo odločno nasprotuje. Če zaznavate neznano bolečino in nelagodje, se posvetujte z zdravnikom, prav tako ne omahujte z obiskom, če je bolečina nenadoma močnejša.

Gibanje zavira razvoj raka. Zato se splača vložiti trud in narediti korak za zdravje, raziskave so namreč pokazale, da je pojavnost raka v populaciji žensk, ki se redno gibajo, manjša.