Drevesa se šibijo pod težo zrelih in slastnih češenj, rdečih kot najlepše obarvana lička, na vrtovih in v gozdovih nas razveseljujejo bezeg pa maline, borovnice in robide, ki vabijo s svojo sladko omamo, naši lonci in gredice se kopljejo v dehtečih vonjih melise, mete in drugih zelišč.

Jagodni džem z vaniljo in čokolado

Sestavine:
1 kg jagod
500 g želirnega sladkorja Wiener Zucker (v razmerju 2:1)
1 vaniljev strok
40 g jedilne čokolade

Priprava
Jagode operemo, jih dobro odcedimo in jim odstranimo peclje. Polovico jagod pretlačimo, preostanek pa razrežemo na koščke in ga nato primešamo pretlačenim jagodam. Dodamo želirni sladkor. Vaniljev strok prerežemo po dolžini na pol, sredico stresemo k jagodam in sladkorju, dobro premešamo, na koncu dodamo v sadno mešanico še lupino vaniljevega stroka.
Sadno mešanico pustimo počivati na hladnem uro ali dve, nato jo pristavimo na štedilnik in jo do vretja ves čas po malem mešamo. Pri srednji temperaturi naj nato vre od 4 do 6 minut.
Preverimo, ali je mešanica že želirala, nato iz nje previdno odstranimo lupino vaniljevega stroka, potem pa ji na hitro primešamo čokolado, ki smo jo že prej nasekljali na koščke.
S tako pripravljeno marmelado napolnimo kozarce, jih dobro zapremo in shranimo na hladnem.

Naš nasvet:
Lupino vaniljevega stroka po kuhanju operemo pod hladno vodo, popolnoma osušimo in shranimo v dobro zaprtem kozarcu. Tako jo bomo lahko uporabili še kdaj pozneje.