Plastična folija je vzpon doživela v 50. letih v ZDA, ko je s svojo priročnostjo razveselila marsikatero gospodinjo. Od takrat je stalnica mnogim gospodinjstvom, a strokovnjaki pravijo, da njena uporaba ni tako nedolžna, kot se zdi.
O škodljivosti plastike v kuhinji se govori že desetletja, sedaj pa so dvome potrdile tudi raziskave. Ftalati so kemične snovi, ki jih dodajo plastičnim izdelkom, da snov doseže želeno gibkost. Uporabljajo jih tudi v pri izdelavi lakov za nohte, lepil in barv. Ftalati škodijo tako človeškemu organizmu kot celotnemu okolju. Na človeka vplivajo rakotvorno, povzročajo malignega raka dojk in raka na modih. Delujejo kot motilci hormonov, zato lahko povzročijo presežek estrogena pri moških, obenem pa povzročajo nepravilnosti v tkivu mod in manjšajo plodnost pri moških.


PREBERITE TUDI: Na katero jed prisega Valentina Smej Novak? Znanstvena revija The Journal of Pediatrics je objavila raziskavo, v kateri poročajo o povišanem krvnem pritisku pri otrocih v starosti med šest in 19 let. Kot je povedal vodja raziskave, Leonardo Trasande z medicinske univerze v New Yorku, ftalati s povzročitvijo oksidativnega stresa poškodujejo stene arterij, kar botruje previsokemu krvnemu pritisku. Ker ftalati dokazano prihajajo iz plastičnih predmetov, bi morali njihovo uporabo pri otrocih močno omejiti.


PREBERITE TUDI: Znate pripraviti pravi biftek?Največja težava pri uporabi plastičnih folij, posod in drugih kuhinjskih pripomočkov je uhajanje ftalatov v hrano in pijačo. Višje, kot so temperature, večji je pretok kemičnih spojin, v tem primeru kar 55 krat. Ameriški nacionalni inštitut za zdravje okolja celo priporoča, da uporabniki popolnoma prenehajo z uporabo plastičnih posod v mikrovalovnih pečicah, saj je v tem primeru nevarnost najvišja. Leta 2006 so v ZDA sicer začeli opuščati ftalate, namesto njih uporabljajo vrsto politilenov, LDPE in PVDC. Vseeno plastika, v kateri je politilen LDPE, pogosto vsebuje tudi snov DEHA, še enega povzročitelja motenj endokrinih žlez, povezano z nastankom raka na prsih in manjše plodnosti pri moških.