Dornanova mati je umrla zaradi raka trebušne slivanke, njegovi štirje prijatelji pa so življenje izgubili v prometni nesreči. "Smrt mame je bila strašna, nora in mi je popolnoma spremenila življenje. Leto dni kasneje pa sem izgubil še štiri prijatelje. Sledilo je nekaj težkih let in še danes se nisem popolnoma pomiril," je povedal Jamie.

Igralec se je vdal pijači. "Minila so poletja, ko nisem počel drugega kot pil alkohol," je dodal. Da je depresiven, so mu namignili med razgovorom za službo. "Pustil sem študij marketinga, v katerem nisem hotel delati in se odločil, da moram izbrati drugačno pot v življenju. Med nekim razgovorom za službo sem opisoval, kaj sem počel poleti, ko me je izpraševalec vprašal, če sem depresiven," je pojasnil Jamie. "Takrat sem končno ugotovil, kaj je narobe z mano," je še dodal.

Jamie je že večkrat javno govoril o smrti svoje matere in je tudi podpornik dobrodelnih skladov in organizacij, ki pomagajo bolnikom, ki imajo raka trebušne slivanke. "Ko je umrla, sem moral zelo hitro odrasti," je priznal. Na male zaslone ga je spravila sestra, ki mu je predlagala, naj se prijavi na avdicijo za resničnostni šov Model Behaviour. Takrat se je Jamie odločil, da bo zgradil kariero v svetu zabavništva.